Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
6.9 C
Athens

Τουρισμός και Εστίαση: Οι παγίδες της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Σημεία ιδιαίτερης προσοχής για εργαζόμενους και εργοδότες, περιλαμβάνει η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή από 1η Μαρτίου της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση.

1. Σε περιπτώσεις εργαζομένων που δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνουν την εργασία τους σε αυτές, η χρήση της ψηφιακής κάρτας δεν ισοδυναμεί με μέτρηση του συνολικού ημερήσιου χρόνου απασχόλησής τους, για την οποία  συνυπολογίζεται  ωράριο που έχει δηλώσει ο εργοδότης το σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ.

2. Από την εφαρμογή του νέου συστήματος, εξαιρούνται επιχειρήσεις με κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, ο οποίος  δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ακόμα και αν υπάρχουν υποκαταστήματα  που έχουν ενταχθεί στη ψηφιακή κάρτα εργασίας.

3. Επίσης εξαιρούνται επιχειρήσεις με μηδενική κύρια οικονομική δραστηριότητα βάσει κύριου Κωδικού Δραστηριότητας με τον δεύτερο Κωδικό να μην υπάγεται εξ αρχής στην ψηφιακή κάρτα.

4. Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες διαμονής και στους σχετικούς ΚΑΔ, μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

5. Η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την χρήση της από τον εργαζόμενο  και για την τήρηση του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου, βαρύνει τον εργοδότη.

Σε περίπτωση εργοδοτική παρέμβασης ή αναντιστοιχίας μεταξύ πραγματικού και δηλωθέντος ωραρίου, επιβάλλονται κυρώσεις.

6. Ο ημερήσιος αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα πρέπει να είναι ζυγός.

7. Η υποχρέωση για σήμανση της ψηφιακής κάρτας υφίσταται και στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος ξεκινά την εργασία του σε ένα  υποκατάστημα  της επιχείρησης και την ολοκληρώνει σε άλλο.

8. Για όσες επιχειρήσεις είναι ενταγμένες στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας και έχουν προβεί σε ενεργοποίηση της κάρτας, δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη προσέλευση έως 120 λεπτά κατόπιν ρητής συμφωνίας του εργοδότη με τον εργαζόμενο (να αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο).

9. Αν στο πλαίσιο της ευέλικτης προσέλευσης υφίσταται σήμανση της ψηφιακής κάρτας και δεν έχει προηγηθεί μεταβολή του δηλωθέντος ωραρίου, εφόσον η επιχείρηση έχει επιλέξει το προαναγγελτικό σύστημα, δύναται να επιβληθούν κυρώσεις.

10. Για τους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση, προβλέπεται  χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά την λήξη της, έως  10′ λεπτά προ της έναρξης και 10 λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας, ο οποίος δεν θεωρείται χρόνος απασχόλησης.

11. Επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν χρήση του απολογιστικού συστήματος καταχώρησης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών, υποχρεούνται:

α) Να δηλώνουν, έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος ημερολογιακού μήνα, ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ενός ημερολογιακού μήνα, θα καταχωρίζουν τις αλλαγές  εντός του ίδιου μήνα.

β) Να καταχωρίζουν τις σχετικές αλλαγές, έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από τον μήνα πραγματοποίησής τους.

γ)  Η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να επιλέγει κάθε μήνα διαφορετικό σύστημα (είτε προαναγγελτικό, είτε απολογιστικό) σχετικά με τον χρόνο εργασίας, ενώ απαγορεύεται  η εναλλαγή μεταξύ των δύο συστημάτων εντός του ίδιου μήνα.

12. Στην περίπτωση απολογιστικής δήλωσης απαιτείται αρχικός προγραμματισμός από τις επιχειρήσεις (π.χ. σε επίπεδο εβδομάδας ή μήνα) ώστε να υφίσταται ένα αρχικό δηλωθέν ωράριο, ενώ επιβάλλονται κυρώσεις  εάν βρεθεί εργαζόμενος να εργάζεται στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης χωρίς να υφίσταται σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ή  μετά τη λήξη του ωραρίου.

13. Ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει ότι η παραμονή εργαζομένων σε κοινόχρηστους χώρους της επιχείρησης, όπως αποδυτήρια, κυλικεία, γυμναστήρια και αίθουσες ψυχαγωγίας, πριν την έναρξη ή μετά την λήξη της εργασίας, δεν έχει σχέση με την παροχή εργασίας.

14. Σε περίπτωση μη ορθής χρήσης της κάρτας από τον εργαζόμενο, απαγορεύεται εκ μέρους του εργοδότη  α) μονομερής χρέωση ημερών αδείας ή ο συμψηφισμός των αποδοχών των εργαζομένων και β) το κλείσιμο της ημερήσιας χρονοπαρουσίας μονομερώς από τον εργοδότη.

15. Η δήλωση γεγονότος έναρξης/λήξης ψηφιακής κάρτας εργασίας, πρέπει να υποβάλλεται με μέγιστο χρόνο καθυστέρησης 15 λεπτών.

16. Από την ψηφιακή κάρτα εξαιρούνται:

*Εργαζόμενοι με τηλεργασία

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων με μη σταθερό τόπο παροχής εργασίας (π.χ. περιοδεύοντες πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές κλπ.)

Ωστόσο, κατά τις ημέρες που προσέρχονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ακόμη και μετά την έναρξη της απασχόλησης τους, υποχρεούνται να σημάνουν την ψηφιακή τους κάρτα.

*Διευθυντικά Στελέχη

17. Σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων (πχ. υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων- catering) που εκ της φύσεως της δραστηριότητάς τους, ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι δεν έχουν φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις ή στην έδρα της επιχείρησης, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας  θα πρέπει να λαμβάνει χώρα οπουδήποτε οι εν λόγω εργαζόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία, είτε πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που τους απασχολεί, είτε πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο χώρο (επαγγελματικό ή/και ιδιωτικό) στον οποίο παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.

18. Για απασχόληση μέσω δανεισμού ο έμμεσος εργοδότης είναι αυτός ο οποίος βαρύνεται με την υποχρέωση εφαρμογής του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σε περίπτωση που η επιχείρηση του εντάσσεται, με βάση τον κύριο ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Το ίδιο ισχύει και όταν ο έμμεσος εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.)

Αντιστρόφως εφόσον ο έμμεσος εργοδότης είναι επιχείρηση που ο κύριος ΚΑΔ της δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους για τήρηση του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι εργαζόμενοί του καθώς και αυτοί που έχουν παραχωρηθεί σε αυτόν μέσω δανεισμού, δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και να ενεργοποιούν ψηφιακή κάρτα εργασίας ακόμα και αν οι τελευταίοι, είναι εργαζόμενοι επιχείρησης – εργοδότη που έχει ενταχθεί στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

19. Για ομαδάρχες/κοινοτάρχες παιδικών κατασκηνώσεων οι ώρες κατά τις οποίες βρίσκονται στο χώρο της κατασκήνωσης χωρίς να συνοδεύουν ή να επιβλέπουν τα φιλοξενούμενα παιδιά, εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ