Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Νέος εργασιακός «χάρτης» με τετραήμερη απασχόληση και ατομικές συμβάσεις

Είναι επίσημο: Η τετραήμερη απασχόληση εισάγεται ως μοντέλο εργασιακής σχέσης, ανατρέποντας, εμμέσως πλην σαφώς, το θεσμοθετημένο πενθήμερο. Παράλληλα, ο εργαζόμενος θα εργάζεται έως 10 ώρες ημερησίως, βάζοντας έτσι «ταφόπλακα» και στο οκτάωρο. Όλα αυτά, εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου που αργά το απόγευμα της Τετάρτης 12 Μαΐου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει ένα 15νθήμερο. Ένα νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε νωρίτερα την ίδια μέρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και έως τις αρχές Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Βασική παράμετρος του σχεδίου νόμου είναι η εφαρμογή διευθέτησης χρόνου εργασίας, σε εξάμηνη βάση, μέσω ατομικής συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου. Θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει υποβάλλει σχετική αίτηση και δεν θα έχει επιπτώσεις εάν τελικά δεν θα συναινέσει στις προτάσεις της εργοδοσίας. Όπως τονίζεται, εάν προκύψει απόλυση εξαιτίας αυτής της μη συναίνεσης του εργαζομένου, τότε θα θεωρείται άκυρη.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, «για πολιτικούς λόγους» εμπεριέχει ρητή πρόβλεψη για οκτάωρη απασχόληση, πέντε ημέρες την εβδομάδα και 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Ταυτόχρονα όμως ανοίγει τον δρόμο για τετραήμερη εργασίας, μέσω διευθέτησης, και με δεκάωρη απασχόληση, χωρίς μείωση μισθού.

Άμεσα συνυφασμένη με τη διαδικασία της διευθέτησης είναι και η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Πρόκειται για μια εντελώς καινούργια πρωτοβουλία που θα αφορά, σε πρώτη φάση, μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να μπορεί το υπουργείο σε κεντρικό επίπεδο να παρακολουθεί σε «πραγματικό χρόνο» αν τηρούνται τα ωράρια εργασίας και αν χορηγούνται κανονικά οι άδειες. Η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας, αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικάτων και συνοδεύεται από πρόστιμο 10.500 ευρώ, ανά εργαζόμενο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της επιχείρησης. Μάλιστα, προβλέπεται μέχρι και «λουκέτο» της επιχείρησης, εάν μετά από επανέλεγχο, εντοπιστεί υπότροπη.

Στις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου, τοποθετείται και η μεταρρύθμιση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή και θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις από τυχόν κόμματα και «ημέτερους». Μάλιστα, τα πρόστιμα θα μπορούν σε ένα μεγάλο βαθμό, να επιβάλλονται  χωρίς να προηγείται απαραίτητα ακρόαση του όποιου εργοδότη-παραβάτη.

Στο σκέλος των υπερωριών, θα υπάρχει αύξησή τους στις 150 τον χρόνο, από 120 που είναι σήμερα για τις υπηρεσίες και 96 για τις βιομηχανίες. Επίσης, για τυχόν υπέρβαση στις υπερωρίες η αμοιβή θα ισούται στο 120%, αντί για 80% που ήταν έως τώρα. Ταυτόχρονα, ρυθμίζεται και το καθεστώς των διαλειμμάτων στους χώρους εργασίας. Θα είναι υποχρεωτικό το διάλειμμα να έχει διάρκεια 15-30 λεπτά και θα πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά μετά από τέσσερις συνεχείς ώρες εργασίας και όχι μετά από ένα εξάωρο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης, θα απαγορεύεται η χορήγησή του κατά την έναρξη ή μετά τη λήξη της βάρδιας, για να εξαλειφθούν φαινόμενα κατάχρησης από την πλευρά της εργοδοσίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ