Στον «τζόγο» των αγορών μπαίνουν άμεσα τα κεφάλαια που συσσωρεύει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Έτσι, οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν από μια κρίση στην αγορά κεφαλαίου που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις όποιες αποταμιεύσεις γίνονται γι’ αυτό τον σκοπό.
Ειδική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται η χρήση του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί στο, έτσι ώστε να «ανοίξει ο δρόμος» για την επένδυσή του, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη διάταξη, θα τονίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό, που σήμερα ανέρχεται περίπου στα 140 εκατ. ευρώ και κάθε μήνα αυξάνεται, θα εξαιρείται από το υπόλοιπο Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Έτσι, δεν θα αξιοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΔΣ του Φορέα, ως ξεχωριστό επενδυτικό προϊόν.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να τηρηθεί η λεγόμενη «ασφάλεια δικαίου» σε σχέση με τα υπόλοιπα ποσά που συγκεντρώνει η ΤτΕ, κυρίως από τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας, στο Ταμείο έχουν καταγραφεί, μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια λειτουργίας, περίπου 367.000 ασφαλισμένοι, από 148.000 επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, καθώς προστίθενται αυτόματα, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Επίσης, προαιρετικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από 1.1.1987, δηλαδή είναι έως 37 ετών. Θα πρέπει όμως οι ίδιοι να επιλέξουν να αλλάξουν Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.
Στο συγκεκριμένο Ταμείο, οι εισφορές των ασφαλισμένων αποταμιεύονται στον ατομικό τους «κουμπαρά». Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν το δικό τους κεφάλαιο, από το οποίο θα προκύψει και η επικουρική σύνταξη, που θα λάβουν στη λήξη του εργασιακού τους βίου. Με τον ατομικό λογαριασμό myTEKA, οι ασφαλισμένοι έχουν τον έλεγχο των εισφορών τους και τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις, με βάση επενδυτικά προγράμματα της επιλογής τους.
Όπως υπογράμμισε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στην ομιλία του στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση της πορείας του Ασφαλιστικού της χώρας, το ΤΕΚΑ βοηθάει και στη διαφοροποίηση του όποιου δημογραφικού κινδύνου ενδεχομένως να προκύψει στο μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε η «σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική με την ίδρυση του ΤΕΚΑ».
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι όταν το συγκεκριμένο Ταμείο φτάσει στα επίπεδα της λεγόμενης «ωριμότητας θα έχει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία που φτάνουν περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ.» Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου ένα σημαντικό μέρος από αυτό το επενδυτικό κεφάλαιο θα παραμείνει στην Ελλάδα, στοιχείο που θα δώσει «μεγάλο βάθος στην αγορά κεφαλαίου, κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα».