Το κυνήγι των χρεών προς τον e- ΕΦΚΑ, αναλαμβάνουν εφεξής και ιδιώτες, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα λειτουργούν ως προσθήκη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σχετική διάταξη (άρθρο 215) ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις».
Ουσιαστικά, κρίθηκε απαραίτητο να προστεθούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στη διαδικασία είσπραξης οφειλών, με δεδομένο ότι τα χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, έχουν εκτοξευθεί στα 49,3 δισ. ευρώ. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, απέφεραν το 2024, έσοδα 1,96 δισ. ευρώ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το 2013, έτος έναρξης λειτουργίας του Κέντρου. Όμως ακόμα και έτσι, τα έσοδα που εισπράχθηκαν, δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την περαιτέρω αύξηση του χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ είχαν υπολογιστεί στα 35,38 δισ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά, στα τέλη του 2024, σύμφωνα με την δ’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, το χρέος ανήλθε στα 49,3 δισ. ευρώ, άρα κατέγραψε αύξηση 13,92 δισ. ευρώ ή σχεδόν 30%.
Βέβαια, τα έσοδα που κατάφερε να εισπράξει το ΚΕΑΟ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν αισθητά λιγότερα. Από το 2019 έως και το 2024, εισπράχθηκαν συνολικά ποσά 8,95 δισ. ευρώ, με τις υπηρεσίες του Κέντρου να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (πχ διετής πανδημία). Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το ΚΕΑΟ, όπως και συνολικά ο ΕΦΚΑ, αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, άρα και στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Εφεξής, σύμφωνα με την σχετική διάταξη, το ΔΣ του ΕΦΚΑ, μετά από εισήγηση του συντονιστή του ΚΕΑΟ, δύναται να προβαίνει σε ανάθεση εκτέλεσης υπηρεσιών, υποστηρικτικής φύσεως, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Οι υπηρεσίες θα αφορούν την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη των σκοπών του ΚΕΑΟ. Όμως, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στις υπηρεσίες που θα ανατίθενται, δεν δύναται να συμπεριλαμβάνεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, που έχουν ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ. Επίσης, οι ιδιώτες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Θα μπορούν όμως να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα που θα περιέρχονται σε γνώση τους, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που θα έχουν έναντι του Φορέα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της σχετικής διάταξης, όπως εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου, μέσω της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ανάθεση εκτέλεσης υπηρεσιών σε ΝΠΙΔ, αφορά τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη των σκοπών του ΚΕΑΟ.
Όπως επισημαίνεται στην ειδική ρύθμιση που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, στόχος είναι σε περίπτωση που απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, να παρέχεται η δυνατότητα στον Φορέα, να αναθέτει σε τρίτους τις σχετικές υπηρεσίες.,
Με την ανάθεση υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών οφειλών και συνακόλουθα θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, θωρακίζοντας με τον τρόπο αυτό τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Στην Ειδική Έκθεση του σχεδίου νόμου, διαπιστώνεται ότι θα υπάρχει ετήσια δαπάνη από τον e-ΕΦΚΑ, για την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, η οποία πάντως αποφεύγεται να προσδιοριστεί.