Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Τα… 28 ευρώ της τηλεργασίας φέρνουν αντιδράσεις

Ελάχιστη αποζημίωση, που ανέρχεται στα 28 ευρώ το μήνα, θα οφείλουν να καταβάλλουν εφεξής οι εργοδότες, σε όσους εργάζονται με το μοντέλο της τηλεργασίας. Πρόκειται για το ποσό που ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και αφορά στην κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.

Ο νόμος (4808/21), προβλέπει για πρώτη φορά αποζημίωση των τηλεργαζόμενων για το κόστος που επωμίζονται εξαιτίας της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
  • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Η απόφαση ορίζει επίσης ρητά ότι η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67) «Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».

Επίσης, προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση, αλλά και σε συνδικαλιστικούς φορείς η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να ορίσει ένα ποσό της τάξης των 28 ευρώ το μήνα, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στους τηλεργαζόμενους. Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και προκλητική» απόφαση και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλάει για «εμπαιγμό».

Στην κριτική σε βάρος της απόφασης Χατζηδάκη, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι αποτελεί δώρο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μην δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία, οργιάζει.

Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως αποζημίωση, χαρακτηρίζονται «ψίχουλα» από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κοκ) που κοστίζουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα αναλώσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η ψύξη, η θέρμανση, καθώς και η αναβαθμισμένη σύνδεση που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps, η οποία κοστίζει πάνω από 90 ευρώ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, η οποία σημειώνει ότι η εν λόγω απόφαση δεν υπολογίζει τις «πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μείωσης των αποδοχών και της αγοραστικής τους δύναμης και εκτόξευσης της ακρίβειας και των λογαριασμών που καλούνται να πληρώσουν».

Γίνεται λόγος για «ανεπαρκείς προβλέψεις τόσο ως προς το ύψος, αλλά και ως προς την αξιολόγηση των αναγκών, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έξοδα, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης τον χειμώνα ή της χρήσης κλιματισμού τους θερινούς μήνες». Έτσι, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου μιλάει για άλλον έναν κρίκο υποτίμησης και εμπαιγμού των εργαζομένων!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ