Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

«Τα μαζεύει» το υπουργείο Εργασίας για τις «τζάμπα» υπερωρίες, λόγω κορονοϊού

Αναδιπλώνεται το υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με την αρχική του πρόθεση να επιβάλλει πρόσθετο χρόνο απασχόλησης, σε όσους εργαζόμενους θα τεθούν σε καθεστώς καραντίνας, λόγω κορονοϊού. Η αρχική διάταξη νόμου, που έφτασε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέχρι το Μαξίμου, τόνιζε ότι οι εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν από την περίοδο της εβδομαδιαίας ή της 14ημερης καραντίνας, θα υποχρεώνονται να δουλεύουν έως και τρεις ώρες επιπλέον ημερησίως! Μάλιστα, αυτή η… δέσμευση θα πραγματοποιείται «τζάμπα», δηλαδή χωρίς να εγγράφεται ως υπερωρία.

Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. Γι’ αυτό και φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να «βάλει νερό στο κρασί του» και να υποχωρήσει από την αρχική, ακραία του θέση. Έτσι, ετοιμάζεται διορθωμένη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος που θα επιστρέφει από καραντίνα, θα οφείλει να αναπληρώσει τις μισές από τις εργάσιμες ώρες που απουσίαζε. Βέβαια παραμένει το καθεστώς της υπερωριακής απασχόλησης χωρίς επιπλέον αμοιβή. Τουλάχιστον αυτή η υπερωρία θα είναι στα επίπεδα της μίας ώρας επιπλέον. Επίσης, δεν θα υπάρχει η δέσμευση να καλυφθεί το σύνολο των χαμένων ωρών, που προέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα της καραντίνας. Όμως, ακόμα και έτσι, μπορεί να παίρνει τέλος το «εφιαλτικό 11άωρο», αλλά δημιουργείται, έστω και για λίγο, το «9άωρο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χειροτέρευση των συνθηκών απασχόλησης.

Η διάταξη πάντως, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ορίζει ότι η… τακτοποίηση του χαμένου ωραρίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Αχτσιόγλου: Ούτε μια ώρα απλήρωτη δουλειά

Η υπερωριακή απασχόληση, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η κυρία Αχτσιόγλου επιτίθεται προσωπικά στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, υπογραμμίζοντας ότι, «μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άνευ προηγούμενου αντεργατική ρύθμιση που προωθεί, οπισθοχωρεί μερικώς αλλά επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η τέως υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει «περίπου» εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα. Προειδοποιούμε ξανά το υπουργείο Εργασίας να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία ούτε για ένα λεπτό και να ακυρώσει κάθε σχέδιό του για περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ