Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

ΕΦΚΑ: Αμύθητη ακίνητη περιουσία – Ποια είναι τα «φιλέτα» ανά την επικράτεια

Ο ΕΦΚΑ έχει στην κατοχή του 520 ακίνητα! Από αυτά τα 239 είναι πλήρη κτίρια, τα 169 είναι γραφεία ή διαμερίσματα, τα 71 είναι οικόπεδα και τα 49 αγροτεμάχια. Πρόκειται για μία τεράστια περιουσία, που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Μόνο στην Αττική, ο ΕΦΚΑ έχει στη διάθεσή του 140 πλήρη κτίρια. Υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 738 εκατ. ευρώ, η αξία όλων των ακινήτων που έχει ο Φορέας στην Περιφέρεια της Αττικής.

Ακόμα πιο εξειδικευμένα, στο δήμο Αθηναίων ο ΕΦΚΑ διαθέτει 91 πλήρη κτίρια. Η αξία αυτών των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του πρώτου δήμου της χώρας, προσεγγίζει τα 489 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα – φιλέτα

Στην πρώτη θέση ασφαλώς και βρίσκεται το εμβληματικό κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 46, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 3. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξένησε τον κινηματογράφο «ΙΝΤΕΑΛ» και το οποίο κατασκευάστηκε  στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ερρίκο Σλήμαν. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και παλαιότερα είχε στεγαστεί σε αυτό το Ωδείο Αθηνών και η πρεσβεία της Αυστρίας. Μένει να γίνει η επιλογή εάν θα μετατραπεί σε κτίριο για γραφεία ή σε ξενοδοχείο. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα της μικτής χρήσης.

Ένα δεύτερο κτίριο που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, είναι εκείνο που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά, στην Ομόνοια,  επί των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Ουσιαστικά είναι ένα κτίριο που «βλέπει» την οδό Πειραιώς και είχε αξιοποιηθεί παλαιότερα από το Ταμείο Νομικών. Επίσης έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Πολύ κοντά σε αυτό το κτίριο υπάρχει και ένα οικόπεδο, επίσης αναξιοποίητο! Βρίσκεται στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη και Σατωβριάνδου πίσω από το γνωστό κατάστημα Hondos στην Ομόνοια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο ή σε πολυόροφο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Ο ΕΦΚΑ πάντως, «εγκαινίασε» την νέα προσπάθεια εκμίσθωσης με το ακίνητο επί της οδού Σταδίου 41, όπου στεγαζόταν το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ». Ο Φορέας επιδιώκει μέσω διαγωνισμού να το παραχωρήσει με εκμίσθωση και να καρπωθεί ένα σημαντικό οικονομικό όφελος.

Για το ακίνητο όπου φιλοξενούσε επί σειρά ετών το κατάστημα Φωκάς στο κέντρο της πρωτεύουσας, έγινε γνωστή η διεξαγωγή πλειοδοτικού διαγωνισμού. Θα κατατεθούν «κλειστές προσφορές» από τους ενδιαφερόμενους και θα αποφασιστεί πού θα παραχωρηθεί με εκμίσθωση. Πρόκειται για αυτοτελές πενταόροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο, πέντε υπέρ του ισογείου ορόφους και δώμα, συνολικής μικτής επιφάνειας 8.453,08 τετραγωνικών μέτρων, επί οικοπέδου επιφάνειας 1.225,83 τετραγωνικών μέτρων.

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα και για ολόκληρο το ακίνητο ορίζεται στα 45.000 €. Η εκμίσθωσή του θα γίνει για διάστημα 15 ετών με δυνατότητα παράτασης για μέχρι πέντε επιπλέον έτη, άνευ διαγωνισμού, μετά από αίτημα του μισθωτή και σύμφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ