Ταχεία πρόσληψη, ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα γραφειοκρατίας και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται, ως συνέπεια των δυσκολιών που έχουν εντοπιστεί, ειδικά σε κλάδους όπως είναι η εστίαση. Εκεί έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί μια πρόσληψη, λόγω έκτακτων συνθηκών, να πραγματοποιηθεί Σάββατο ή Κυριακή. Η επίσημη καταγραφή της, παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες, με κίνδυνο σε ενδεχόμενο έλεγχο να καταγραφεί μέχρι και παράβαση, ενώ υπάρχει η επιθυμία να τηρηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ενταχθεί στη Βουλή ακόμα και τον Μάρτιο, θα προβλέπεται το μοντέλο της «ταχείας πρόσληψης» που θα στηρίζεται στην χρήση της τεχνολογίας.
Η σχετική προαναγγελία έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Νίκο Μηλαπίδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καρδίτσας, σε σχέση με την Ψηφιακή Κάρτα. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αναγγελίες προσλήψεων να ξεφύγουν «από την γραφειοκρατία και την ψηφιακή και την έγχαρτη, που υπάρχει στα συστήματα και που επιβαρύνει τους λογιστές».
Στο πλαίσιο αυτό, ανάγονται και οι παρεμβάσεις που αναμένονται να γίνουν και σχετίζονται με την λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας. Μία εξ αυτών είναι και η ευέλικτη προσέλευση στους χώρους εργασίας, πέραν των 30 λεπτών, που έχουν κατοχυρωθεί ως χρόνος προετοιμασίας στη βιομηχανία και δεν θεωρείται χρόνος εργασίας. Το υπουργείο εξετάζει να δώσει άλλο ένα δεκάλεπτο που ονομάζεται «κοινής λογικής» και στους υπόλοιπους κλάδους, καθώς έγινε αποδέκτης σειράς ερωτημάτων από διάφορες επιχειρήσεις, για πρακτικά ζητήματα καθυστέρησης ή αντίστροφα πρόωρης προσέλευσης στο χώρο εργασίας, ενός εργαζομένου (πχ το λεωφορείο κινήθηκε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως). Στο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσμοθετηθεί και η ανάλογη διάταξη, όπου θα δίνει περαιτέρω ευελιξία, 10 λεπτά πριν από την έναρξη και 10 λεπτά μετά τη λήξη της βάρδιας του εργαζόμενου, σε συγκεκριμένους κλάδους.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία επέκτασης της Ψηφιακής Κάρτας, σε τουρισμό και εστίαση, θα συνεχιστεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν ενταχθεί στο νέο μοντέλο καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης. Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, προβληματίζονται για την περιορισμένη ένταξη έως τώρα, των επιχειρήσεων του κλάδου στο νέο μέτρο, καθώς σε ένα μήνα από τώρα θα ξεκινήσουν έλεγχοι και θα καταγράφονται οι σχετικές παραβάσεις, που «μεταφράζονται» σε ανάλογα πρόστιμα. Βέβαια, ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας, προσανατολίζονται ώστε να δώσουν μια άτυπη περίοδο χάριτος, αλλά οι έλεγχοι θα διεξάγονται κανονικά.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μηλαπίδης, για τον τουρισμό και την εστίαση, η Ψηφιακή Κάρτα δεν αφορά τις μεταφορές. Άρα, δεν θα εφαρμόζεται σε λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα. Αντίθετα, θα ισχύει κανονικά στις υπηρεσίες διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping), καθώς και στο σύνολο των επιχειρήσεων της εστίασης. «Αυτό σημαίνει ότι η Ψηφιακή Κάρτα θα ισχύει από μια απλή κρεπερί, μέχρι τα μπουζούκια. Αυτό είναι το φάσμα».
Ειδική αναφορά έγινε στην εκδήλωση για τα λεγόμενα «ορφανά χτυπήματα», δηλαδή για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο εργαζόμενος χτυπάει την Ψηφιακή Κάρτα κατά την είσοδό του στο χώρο απασχόλησης, αλλά δεν πράττει το ίδιο κατά την αποχώρησή του. Παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση ο κ. Ανδρέας Μίχος, Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Ελλάδος, επισήμανε πως «υπάρχουν πολλοί που εξαιρούνται από την Ψηφιακή Κάρτα, όπως είναι εργαζόμενοι με τηλεργασία, εργαζόμενοι που απασχολούνται εξ αποστάσεως». Τα «ορφανά» ή μονά χτυπήματα της Κάρτας, δικαιολογούνται αν είναι τρία ανά εργαζόμενο. Τονίστηκε όμως, ότι πρακτικά, στους ελέγχους που διενεργούνται, μπορούν αυτά τα χτυπήματα να είναι περισσότερα, αρκεί να είναι δικαιολογημένα. Κάτι τέτοιο, μπορεί να συμβεί για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος είναι οδηγός ή πωλητής και άρα, μετά το χτύπημα εισόδου, αποχωρεί από το κτίριο της επιχείρησης, λόγω της φύσης της δουλειά του. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα.