Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων μπαίνουν στην «πρώτη γραμμή» για το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Με τις αντιδράσεις των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που αδικήθηκαν κατάφωρα από το πρόσφατο 7,75% που δόθηκε στις κύριες συντάξεις, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν καθόλου ή έτυχαν πολύ μικρότερης αύξησης από εκείνη που ανέμεναν, να κορυφώνονται, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται άρον – άρον να καταβάλλει έκτακτο βοήθημα! Πρόκειται για μια ακόμα οικονομική ενίσχυση που αναμένεται να δοθεί κοντά στο Πάσχα και θα απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά, θα είναι ύψους 250 – 300 ευρώ και θα στοχεύει ειδικά όσους δεν καρπώθηκαν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Τα πλέον ξεκάθαρα στοιχεία, θα τα έχει στην διάθεσή του ο ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα έχουν καταβληθεί και τα όποια αναδρομικά για τον μήνα Ιανουάριο. Όμως ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν στην διάθεσή τους, τις βασικές κατηγορίες των συνταξιούχων, όπως έχουν πια διαμορφωθεί. Αυτές είναι οι εξής:

α) 155.000 συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους (κατάργηση φορολογικής κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων, βελτίωση ποσοστών αναπλήρωσης) και ένα μήνα μετά διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75%.

β) 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική  εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς, έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ, δηλαδή ήταν πολύ μικρές.

γ) 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

δ) 320.000 είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση, η οποία όμως ήταν πολύ χαμηλή (στα επίπεδα των 10 –  20 ευρώ). Μπορεί να μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά τους, αλλά το τίμημα ήταν να περιοριστεί δραματικά το τελικό ποσό της αύξησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ