Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Σύστημα Ήλιος: Νέες κύριες συντάξεις «πείνας»

Στο όριο φτώχειας έχουν υποχωρήσει οι νέες κύριες συντάξεις που αφορούν ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, αφού είναι κατά μέσο όρο μόλις 652,59 ευρώ! Αυτό είναι το βασικότερο, από τα ευρήματα του συστήματος Ήλιος, που προέρχονται από το σύνολο των συντάξεων που καταβλήθηκαν τον Απρίλιο. Φαίνεται ουσιαστικά το αποτύπωμα «νόμου Κατρούγκαλου» που κράτησε χαμηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και του «νόμου Βρούτση» που δεν φαίνεται να βελτίωσε ικανοποιητικά την τελική εικόνα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τις συνταξιοδοτήσεις του Απριλίου, δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσοι δικαιούχοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνουν κύριες συντάξεις που κατά μέσο όρο είναι μόλις 652,59 ευρώ. Οι συντάξεις που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα είναι σαφώς υψηλότερες (824,23 ευρώ), χωρίς όμως να  διαφοροποιείται δραματικά προς το καλύτερο η τελική, προβληματική εικόνα των νέων συντάξεων. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα 178,83 ευρώ, που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις και τα 99,75 ευρώ που κατά μέσο όρο είναι τα μερίσματα που χορηγούνται στους δικαιούχους.

Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτει ότι, συγκριτικά με τον Μάρτιο που είχαν εκδοθεί 22.425 συντάξεις, καταγράφηκε αύξηση 4.199 απονομών μέσα σε ένα μήνα. Η διαφορά αυτή προκύπτει ιδιαίτερα από τις επικουρικές καθώς τον Μάρτιο εκδόθηκαν 5.747, δηλαδή 3.741 λιγότερες. Το στοιχείο αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σταδιακό ξεμπλοκάρισμα των κύριων συντάξεων, οδηγεί στην ταχύτερη απονομή και των επικουρικών.

Όμως και η συνολική εικόνα των συντάξεων, δείχνει ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση στα εισοδήματα των τελικών δικαιούχων. Όπως φαίνεται, οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι (1.106.809 ή 45,2%), λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ καθαρά (658 ευρώ μικτά). Όπως προκύπτει από την ανάλυση που πραγματοποίησε η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), τον Απρίλιο καταγράφηκαν 655.333 συνταξιούχοι, (26,8%) που εισπράττουν έως 500 € μεικτά (470 € καθαρά).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ