Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Σωρεία λαθών στην fast track απονομή συντάξεων και στον επανυπολογισμό – Έκθετος ο ΕΦΚΑ

Μαζικά είναι τα λάθη που εντοπίζονται τόσο στην fast track απονομή των συντάξεων, όσο και στον επανυπολογισμό. Οι καταγγελίες συνταξιούχων σε εργατολόγους είναι χαρακτηριστικές του μεγέθους του προβλήματος που δημιουργείται. Έχουν ήδη καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις όπου οι συντάξεις που απονέμονται είναι αισθητά μικρότερες από ότι θα έπρεπε. Έτσι, η ταλαιπωρία παρατείνεται για άλλη μια φορά.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ διόρθωσε με λάθος τρόπο ακόμα και βεβαιωμένο σφάλμα που είχε προκύψει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Το θέμα αναδείχτηκε από το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με την επισήμανση ότι με τον τρόπο αυτό η ταλαιπωρία παρατείνεται για τους ίδιους τους δικαιούχους.

Όλα αυτά, προκαλούν καινούργια προβλήματα για αρκετούς συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν ενστάσεις για να ζητήσουν επανεξέταση των περιπτώσεών τους και εκ νέου διόρθωση των λαθών που ανακύπτουν.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένος με 33 χρόνια προϋπηρεσία (ΟΓΑ 22 χρόνια, και πρώην ΤΕΒΕ 11 χρόνια), έλαβε σύνταξη μόνο για τα έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ. Ως αποτέλεσμα, η κύρια σύνταξή του ήταν κοντά στα επίπεδα των 400 ευρώ, ενώ εάν είχαν υπολογιστεί και τα έτη ασφάλισης από το πρώην ΤΕΒΕ, θα μπορούσε να λάβει πάνω από 650 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, συνταξιούχος που συνέχιζε να εργάζεται, υπέβαλλε αίτηση διακοπής της εργασίας του στον ΕΦΚΑ, το 2019. Τρία χρόνια μετά, έλαβε κοινοποίηση οφειλής ύψους 7.000 ευρώ, ενώ πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία μείωσης της σύνταξής του κατά 30%, όπως θα συνέβαινε αν συνέχιζε να εργάζεται.

Στο σκέλος του επανυπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι γυναίκα συνταξιούχος – πρώην αεροσυνοδός της Ολυμπιακής Αεροπορίας,  λάμβανε ανταποδοτική κύρια σύνταξη 932,31 ευρώ, έχοντας υπολογιστεί με 20% ασφάλιστρο. Μετά από εξώδικο που υπέβαλλε προς τον ΕΦΚΑ, η ανταποδοτική σύνταξή της διορθώθηκε και αυξήθηκε στα 1.373,54 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να υπολογιστεί με 32% ασφάλιστρο. Όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν συνυπολόγισαν ότι η συγκεκριμένη συνταξιούχος ήταν για 21 έτη ιπτάμενη, άρα είχε 43,3% ασφάλιστρο. Συνεπώς, η ανταποδοτική σύνταξή της θα έπρεπε να είναι 1.789,38 ευρώ. Έτσι, ακόμα και μετά την παρέμβαση του ΕΦΚΑ, η συγκεκριμένη συνταξιούχος έλαβε 415,84 ευρώ λιγότερα, στο ανταποδοτικό σκέλος της κύριας σύνταξης που δικαιούται, ως μικτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ