Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Σχολικοί φύλακες: Ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση – Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης

Δικαίωμα στους σχολικούς φύλακες που εργάζονταν σε ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας του τ. ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά τον χρόνο απασχόλησής τους, δίνει στο εξής το υπουργείο Εργασίας.

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου αποσαφηνίζεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι διατηρούν το χρόνο ασφάλισής τους, παρά το γεγονός πως εντοπίστηκαν ΟΤΑ, που δεν έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν, προς τον ΕΦΚΑ. Έτσι, ο χρόνος ασφάλισης θα μπορεί να προσμετράται για να υπολογιστεί η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη, ανά περίπτωση. Δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί όμως, για τυχόν προσθήκη στα επτά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν ως πλασματικά και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αντίστοιχα, από την ίδια εγκύκλιο προκύπτει ότι για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές των  συγκεκριμένων σχολικών φυλάκων λαμβάνεται υπόψη ο ασφαλιστέος μισθός, που αποτελεί και  τη βάση για να υπολογιστούν οι εισφορές, ανεξάρτητα αν καταβλήθηκαν ή όχι. Ειδικά για τους μισθωτούς ως χρόνος ασφάλισης νοείται και εκείνος για τον οποίο οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Όσες εξ αυτών έχουν καταλογιστεί ή θα καταλογιστούν σε Δήμους για τα εν λόγω πρόσωπα, θα είναι απαλλαγμένες από πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Η εξόφλησή τους θα γίνεται σε δόσεις, σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ