Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Άτυπη παράταση υποβολής αιτήσεων στον ΕΦΚΑ αλλιώς… πρόστιμο

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους 15.000 περίπου συνταξιούχους οι οποίοι είχαν κάποιας μορφής εργασία πριν από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Αναμένεται να κληθούν από τον ΕΦΚΑ να μεταβούν σε κάποιο από τα υποκαταστήματα του Φορέα, για να υποβάλλουν αίτηση με την οποία θα δηλώνουν επίσημα την απασχόλησή τους! Ο λόγος αυτής της αναπάντεχης ταλαιπωρίας είναι η αδυναμία του ΕΦΚΑ εδώ και μία διετία, από την ψήφιση του «νόμου Βρούτση» (ν.4670/20), να δημιουργήσει την απαραίτητη ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής τέτοιων αιτήσεων. Μια πλατφόρμα που ορίζεται εκ του νόμου και όμως ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία!

Όσοι συνταξιούχοι δεν υποβάλλουν αίτηση για να δηλώσουν την απασχόλησή τους, κινδυνεύουν, βάσει νόμου, με πρόστιμο που ανέρχεται σε 12 συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Η υποχρέωση υποβολής της σχετικής αίτησης αφορά όλους τους «παλαιούς» συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα εάν είχαν δηλώσει και στο παρελθόν την απασχόλησή τους.

Μιας και το περιθώριο υποβολής των αιτήσεων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, ο ΕΦΚΑ αφήνει, άτυπα, μια μικρή παράταση. Επίσης, πάλι άτυπα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να επιβάλλουν τα ανωτέρω πρόστιμα στους συνταξιούχους, για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως οι τελευταίοι πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν την απασχόλησή τους, για να μην βρεθούν στο μέλλον μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις…

Σε κάθε περίπτωση, από την 1η Μαρτίου, έχει αλλάξει το καθεστώς των περικοπών που θα εφαρμόζεται για τους παλαιούς συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Η περικοπή στις συντάξεις τους, θα είναι 30% από το πρώτο ευρώ και θα αφορά κύριες, αλλά και επικουρικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ