Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Συντάξεις χηρείας: Ένσταση μέχρι 31 Αυγούστου για να αποφύγετε την περικοπή

Μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι περίπου 4.700 συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, για να υποβάλλουν ένσταση στον e-ΕΦΚΑ, για να μην υποστούν περικοπή 50% στην παροχή που λαμβάνουν.

Το θέμα έχει προκύψει επειδή ο e-ΕΦΚΑ έχει επικεντρώσει στους εν λόγω συνταξιούχους, θεωρώντας ότι είτε συνεχίζουν να εργάζονται είτε ότι εισπράττουν και άλλη σύνταξη, εξ ιδίου δικαιώματος.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το «δεύτερο επεισόδιο» με συντάξεις χηρείας, που κινδυνεύουν με σημαντική μείωση. Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Μάιο, όταν γνωστοποιήθηκε η ξαφνική και απροειδοποίητη περικοπή σε περίπου 5.500 δικαιούχους που προέρχονται όμως από τον ιδιωτικό τομέα. Τότε, υπήρξαν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις και αναγκάστηκε το υπουργείο Εργασίας να πάρει πίσω την αρχική του απόφαση.

Τον επόμενο μήνα οι περικοπές που είχαν γίνει επιστράφηκαν στους δικαιούχους και ξεκίνησε διαδικασία επανελέγχου για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο και σε ποιες όχι. Μια διαδικασία που συνεχίζεται ακόμα…

Τώρα, στον e-ΕΦΚΑ επέλεξαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική διαδικασία. Για να μην αιφνιδιάσουν τους δικαιούχους που κινδυνεύουν με περικοπή της σύνταξης χηρείας τους (από το 70% της αρχικής σύνταξης που λαμβάνουν έως τώρα, να μειωθεί στο 35%), τους απέστειλαν επιστολή στις αρχές Αυγούστου. Εκεί τους ζητούν να σπεύσουν εντός του μήνα να υποβάλλουν την απαραίτητη ένσταση για να αποφύγουν την περικοπή. Διαφορετικά, με τις συντάξεις του επόμενου μήνα, θα γίνει και η μείωση στη σύνταξη χηρείας τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4611/19), ο δικαιούχος λαμβάνει για μία τριετία σύνταξη χηρείας στο 70% της αρχικής. Μόλις παρέλθει η τριετία, αν ο δικαιούχος λαμβάνει άλλη σύνταξη ή συνεχίζει να εργάζεται τότε, αυτόματα η σύνταξη χηρείας μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 35% της αρχικής. Το μοντέλο αυτό της προειδοποίησης ένα μήνα πριν πραγματοποιηθεί η περικοπή, θα ακολουθείται εφεξής σε όλες τις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, όπου θα διαπιστώνεται ότι παρήλθε η τριετία και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δικαιούχος δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ