Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος κατώτατος μισθός – Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Αλλαγές στα κλιμάκια, με αυξήσεις ανάλογες με εκείνες που θα δίνονται στις συντάξεις ανά έτος, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, που περιλαμβάνει το νέο τρόπο υπολογισμού του, με την χρήση μαθηματικού τύπου. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, πρόκειται να εισαχθεί προς έγκριση, εκτός απροόπτου την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα αναμένεται σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, να υπάρξει ειδική διάταξη, με την οποία θα εξομειώνεται ο εισαγωγικός μισθός που θα καταβάλλεται εφεξής στο Δημόσιο Τομέα, με τον κατώτατο μισθό που θα ισχύει για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις βασικές αποδοχές του Ιδιωτικού Τομέα, το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει την πρόταση που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, πάντα σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Βασικό συστατικό της πρότασης είναι πως, από το 2028 και μετά, θα ενεργοποιηθεί ένα μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο θα προκύπτουν οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται στις βασικές αποδοχές. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος τύπος θα αξιοποιεί τα στοιχεία του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και της παραγωγικότητας της εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Η σχετική πρόταση, σύμφωνα και με τηλεοπτικές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμές, περιλαμβάνει και την ασφαλιστική δικλείδα ότι δεν θα μπορεί στο μέλλον ο κατώτατος μισθός να υποχωρήσει, εάν η χώρα βρεθεί υπό καθεστώς ύφεσης. Απλώς,  σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι βασικές αποδοχές θα παραμένουν αμετάβλητες. Βέβαια, ούτε με τη σημερινή λειτουργία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, υπάρχει τέτοιο ζήτημα μείωσής του. Οι κοινωνικοί εταίροι προτείνουν, το ίδιο και τα διάφορα Ινστιτούτα Απασχόλησης. Οι προτάσεις τους αξιολογούνται από Ειδική Επιτροπή και την τελική απόφαση για τις όποιες αυξήσεις, την λαμβάνει ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας, αφού υπάρξει και η σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μόνο με απόφαση της Κυβέρνησης, μπορεί να μειωθούν οι βασικές αποδοχές στον Ιδιωτικό Τομέα, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2012, με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, όταν η χώρα βρισκόταν υπό σφοδρή οικονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι βασικές αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού, πρόκειται να εξομειωθούν με εκείνες του δημόσιου. Όπως τόνισε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), Νίκος Μηλαπίδης,  στο νέο μαθηματικό τύπο «συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και οι δημόσιοι υπάλληλοι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ