Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
19.9 C
Athens

Στο στόχαστρο (πάλι) οι συνταξιούχοι: Ραβασάκια ΑΑΔΕ για αδήλωτα εισοδήματα του 2017 σε 17.000 φορολογούμενους

Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με έξτρα “κατ’ εκτίμηση” φόρο σε 17.000 φορολογούμενους για αδήλωτα εισοδήματα του 2017 “στέλνει” η Εφορία με εντολή της ΑΑΔΕ, η οποία έπειτα από διασταυρώσεις εντόπισε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Οι ΔΟΥ σύντομα θα ξεκινήσουν τον έλεγχο των συγκεκριμένων φορολογούμενων και το προσδιορισμό του φόρου που προκύπτει κατ΄ εκτίμηση και στη συνέχεια θα στείλουν τα ραβασάκια στους υπόχρεους.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται πάλι συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά ποσά, συνταξιούχοι με αποδοχές από το εξωτερικό και διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

Για το φορολογικό έτος 2017 στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν φορολογική δήλωση εντός του 2018, δεν την υπέβαλαν, ή την υπέβαλαν ελλιπή, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει:

1.Φορολογητέα ύλη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης.

2.Ποσό φόρου προς καταβολή.

3.Το ποσό προς βεβαίωση υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το σημείωμα με τη λυπητερή.

Συγκεκριμένα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου.

Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι φορολογούμενοι που θα ενημερωθούν “ηλεκτρονικά” θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το φόρο υποβάλλοντας νέα φορολογική δήλωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής “ηλεκτρονικά” εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Για όλα τα παραπάνω και για την ειδική παρέμβαση που απαιτείται (ηλεκτρονική πλέον) για την επίλυσή του προβλήματος αυτού.

Σας καλούμε να επικοινωνήσετε με το ΕΝΔΙΣΥ.

Στο Δίκτυο έχει συσταθεί και λειτουργεί ειδική ομάδα παρέμβασης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

Γ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ