Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Στους δρόμους ξανά οι ανάπηροι: Διεκδικούν προσωπικό βοηθό για όλους – Ποια είναι τα αιτήματά τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τεράστια συμμετοχή περίπου 100 ατόμων με αναπηρία σε αμαξίδιο, εκπροσώπων πολλών συλλογικοτήτων, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΠΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών) πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι ανάπηροι διεκδικούν εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ που έχει γίνει νόμος του κράτους, αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση χωρίς διακρίσεις και περιθωριοποίηση, προσβασιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, προσωπικό βοηθό για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και αύξηση των επιδομάτων.

Ειδικά για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, που ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι  ένα μέτρο που δεν έχει καθολική εφαρμογή. Αφορά 1.000 ανάπηρους για δύο χρόνια και άλλους 1.000 για ένα ακόμα έτος. Οι ανάπηροι διαπιστώνουν επίσης ότι η συνεχής μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, αλλά και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή επιδομάτων σε ΑμεΑ.

Στη συγκέντρωση παρέστη και η Θεανώ Φωτίου,  αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφερόμενη στα αιτήματα των αναπήρων, επισήμανε πως τα επιδόματα που λαμβάνουν «πλαγιοκοπούνται σε κάθε ευκαιρία καθώς η κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει ότι η ζωή τους είναι τρεις φορές πιο ακριβή απ΄ ότι των μη ανάπηρων συμπολιτών μας.» Ειδική αναφορά έγινε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την αναπηρία και δόθηκε έμφαση στον φροντιστή αναπήρου σε 24άωρη βάση εφόσον αυτό απαιτείται.

Ακόμα προτάθηκε η ένταξη των αναπήρων στην εργασία, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με διατήρηση επιδομάτων και δωρεάν παροχών ή υπηρεσιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ