Άλυτο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων καθώς 62.400 ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τα ποσά που δικαιούνται. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα που υπάρχει ταυτόχρονα με το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Έως τώρα υπάρχουν 62.400 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση, δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης και αναμένουν την προβλεπόμενη από τον νόμο αναπροσαρμογή. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από την Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και έτσι ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, πρέπει να απαντήσει επίσημα για το μέγεθος του προβλήματος και για τους τρόπους επίλυσής του.
Το πρόβλημα αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του ν. 4387/2016). Πρόκειται δηλαδή για υποψήφιους συνταξιούχους που τυγχάνει να ασφαλίστηκαν ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1.1.2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Συντάξεις τις οποίες, κατά την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «ο ΕΦΚΑ και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζουν να αγνοούν και οι οποίες ανεβάζουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ!» Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Και αυτό γιατί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, που άλλαξε ο υπολογισμός της δεύτερης ασφάλισης, δεν έχει εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον Νόμο 4387/16).
Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε με τον ν.3232/2004 προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Επρόκειτο για μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του. Την αδικία αυτή ήρθε να διορθώσει ο ν. 4387/2016, που προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη.
Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, παρότι έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 5 διαφορετικές εγκύκλιοι για το θέμα (η τελευταία στις 17.11.2020 ΕΓΚ.50/2020 e-ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του άρθρου 26 ν.4670/2020), και οι συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή στις συντάξεις τους. Το χειρότερο είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία. Μάλιστα η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου, ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην «παλιά» σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες. Επίσης οι συντάξεις δεν φαίνονται στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ να έχουν επανυπολογιστεί επί των λεγόμενων διπλών συντάξεων.