Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.4 C
Athens

Στην Βουλή η εγκύκλιος – ρουσφέτι Τσακλόγλου με την διπλή σύνταξη στους αιρετούς

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για την εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, με την οποία δίνει το δικαίωμα χορήγησης διπλής σύνταξης σε αιρετούς (δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες). Την εγκύκλιο υπογράφουν 49 βουλευτές του κόμματος και επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η δημοσίευσή της, παραμονές του Πάσχα!

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η εγκύκλιος αυτή θέτει σοβαρά νομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Καταρχάς για τις προτεραιότητες, τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη, παρέδωσε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα και με τη «χριστουγεννιάτικη» εγκύκλιο Τσακλόγλου έπληξε τις χήρες και τους αναπήρους. Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου την ώρα που 85.000 συνταξιούχοι μάταια περιμένουν να λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται λόγω παράλληλης ασφάλισης, ενώ οι συνταξιούχοι των 600 και 1 ευρώ δεν πήραν την επιταγή του Πάσχα, ενώ άλλοι 675.000 από τους 2.500.000 συνταξιούχους έλαβαν μόλις 200 ευρώ, 50 ευρώ λιγότερα από τα Χριστούγεννα».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «στην εγκύκλιο  χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ 233/2017) περί επαναχορήγησης σύνταξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση είναι άσχετη με το ζήτημα των αιρετών και πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτούς. Όπως ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πρόκειται για αυθαίρετη ερμηνεία, που δεν βασίζεται σε ρητή διάταξη νόμου, στην οποία φαίνεται ότι ήταν αντίθετες οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας».

Σε κάθε περίπτωση, ερωτάται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε ποια διάταξη νόμου βασίζεται η επίμαχη εγκύκλιος και γιατί δεν επέλεξε η κυβέρνηση για λόγους νομιμότητας και διαφάνειας να φέρει τροπολογία στη Βουλή. Επίσης, ζητείται να δοθεί στην δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων που αφορά αυτή η ρύθμιση καθώς και το δημοσιονομικό κόστος. Ακόμα, ζητείται να διευκρινιστεί εάν δίνεται η δυνατότητα δεύτερης σύνταξης αναδρομικά για αιτήματα που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 5ετία και δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και αν ισχύει ότι σε όσους απορρίφθηκε στο παρελθόν η αίτησή τους να έχουν την δυνατότητα να την υποβάλουν εκ νέου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ