Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.8 C
Athens

Στην αντεπίθεση τα Εργατικά Κέντρα: Ζητούν πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων – Σχέδιο Νόμου

Πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, ζητούν 30 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα, που συνυπέγραψαν κοινή πρόταση για Σχέδιο Νόμου. Επίσης, μέσα από 16 άρθρα, ζητούν να επαναχορηγηθούν τα Δώρα, αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις. Τα συνδικάτα, αντικρούουν το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας περί μη μείωσης του κατώτατου μισθού με το νέο σύστημα. Μάλιστα, σε ειδικό άρθρο ζητούν να καταργηθεί η μερική και η εκ περιτροπής εργασία, η ενοικίαση εργαζομένων και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Όλες οι συμβάσεις να μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης. Τονίζουν μάλιστα ότι μόνο φέτος, έχουν υπογραφεί μόλις οκτώ συλλογικές συμβάσεις, από τις οποίες το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει τις δύο στο σύνολο των κλάδων που απευθύνονται, ως υποχρεωτικές.

Στο μεταξύ, ο διάλογος με τους Κοινωνικούς Εταίρους και το Υπουργείο Εργασίας, συνεχίζεται. Ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού να επανέλθει στους Κοινωνικούς Εταίρους και να αποτελεί βασική παράμετρο της εκάστοτε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), πρότεινε η ΕΣΕΕ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η Συνομοσπονδία επανέλαβε την πάγια θέση της για τις βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, ταυτιζόμενη έτσι με τις αντίστοιχες προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την ΓΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναφέρθηκαν και στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να γίνεται πιο σαφής η πρωτοβουλία που θα πρέπει να αναληφθεί για αναβίωσή τους, με αφορμή την υπερψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό, από το Κοινοβούλιο.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα γίνεται ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού, από το 2028 και μετά. Ουσιαστικά, τονίστηκε το σκέλος της διαφάνειας, αλλά και της προβλεψιμότητας, που θα μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους εργαζόμενους, στον οικογενειακό τους προγραμματισμό, όσο και τις επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ