Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

ΣτΕ: Λάθος οι συντάξεις των μηχανικών που απονεμήθηκαν από το 2016 έως σήμερα

Δικαίωση μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επιδιώκουν χιλιάδες μηχανικοί – ασφαλισμένοι στο τ. ΤΣΜΕΔΕ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως παράνομο τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής τους. Έτσι, με ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση, κρίθηκε ότι πρέπει αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ, να επανυπολογιστούν και να διορθωθούν οι όποιες, σημαντικές μισθολογικές διαφορές υπάρχουν.

Η εκτίμηση ειδικών στην Κοινωνική Ασφάλιση, είναι ότι αυτή η απόφαση του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά πάνω από 7.000 δικαιούχους. Ουσιαστικά κρίνεται ως «ανυπόστατη» η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2018, από τον τότε υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο και διατηρήθηκε χωρίς αλλαγές από όλους τους μεταγενέστερους υφυπουργούς, που κατείχαν την ίδια θέση.

Ουσιαστικά, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων, που προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν σημαντικής αύξησης στα ποσά της σύνταξής τους (500 – 800 ευρώ ανά περίπτωση). Αναμένεται όμως να προκύψουν και ορισμένες περιπτώσεις συνταξιούχων του τ. ΤΣΜΕΔΕ, κυρίως όσων προέρχονται από το Δημόσιο, οι οποίοι θα διαπιστώσουν μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους. Σε κάθε περίπτωση, το δικηγορικό γραφείο του Λουκά Αποστολίδη, που χειρίστηκε την υπόθεση, εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει συνολική καινούργια νομοθέτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, έτσι ώστε να απαλειφθούν «θολά σημεία» παλαιότερης νομολογίας και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, οριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ