Στη σκιά της τροπολογίας για την απασχόληση μεταναστών πέρασαν πλέον, οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που με μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως η δυνατότητα λήψης της παροχής από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, ή η πρόβλεψη για διετή περίοδο προσαρμογής των ταμείων αλληλοβοήθειας, προκειμένου να αρθεί η υποχρεωτικότητα ασφάλισης, ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης «λύνει πάνω από 100 προβλήματα διάφορων κλάδων και έχει θετικό πρόσημο». Μάλιστα, πριν από την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, οι αντιδράσεις προέρχονταν μόνο από τους εκπροσώπους των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και των ταμείων αλληλοβοήθειας. Πέρασαν όμως κι αυτές σε δεύτερο πλάνο, μετά από την περασμένη Παρασκευή.
Μια από τις βασικές αλλαγές ήταν η μείωση του ορίου ηλικίας για ένταξη στη ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν. Ενώ η αρχική διάταξη έθετε ως όριο τα 67 έτη, με νομοτεχνική βελτίωση επιλέχθηκαν τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, ως κατώφλι ένταξης στη διάταξη.
Επίσης, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα πέρασε και μια δεύτερη τροπολογία, που δίνει στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, επιπλέον ποσό της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΕΛΕΚ). Λογαριασμός που συστήνεται ως νομικό πρόσωπο μη κερδοκοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από τους κοινωνικούς εταίρους που συμβάλλονται σε αυτήν. Κύριος πόρος του ΕΛΕΚ είναι το 65% των εισφορών που κατέβαλαν εργαζόμενοι και εργοδότες για κατάρτιση και ανεργίας που θα καλύπτει τα εξής :
α. Την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και
β. Την κάλυψη υποδομών και ινστιτούτων για έρευνα και εκπαίδευση που έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΒΕ , καθώς και τα λειτουργικά έξοδα της ΓΣΕΕ και της ΕΣΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι λόγω της διαφωνίας για το ποσό που πρέπει να διατεθεί στον ΕΛΕΚ και παρ’ ότι ο νόμος προέβλεπε την λειτουργία του εντός του 2023, δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων στο οποίο θα μεταβιβαστεί η διαχείριση του λογαριασμού.
Πλέον, με την τροπολογία, οι κοινωνικοί εταίροι λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για την κατάρτιση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις συνδικαλιστικές και ερευνητικές δομές. Από την ρύθμιση, εκτιμάται ότι ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ χάνουν σε ετήσια βάση, περί τα 6,5 εκατ. ευρώ έκαστος.
Παράλληλα, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα από την πρώτη ενότητα που αφορά την αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, απαλείφθηκε η αρχική πρόβλεψη για την δυνατότητα λήψης της παροχής, σε περίπτωση απόλυσης, στα 55 έτη, μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Έτσι, θα μπορεί κάποιος να λάβει το ασφάλισμα του ανεξαρτήτως ηλικίας.
Επίσης, μετά από έντονες αντιδράσεις των ταμείων αλληλοβοήθειας και κυρίως του ΤΑΥΦΕ (τη Δευτέρα πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στο φάρμακο), η άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης στα ταμεία αλληλοβοήθειας θα γίνει όχι το 2025 αλλά το 2026. Και μάλιστα, μετά από την διενέργεια αναλογιστικής μελέτης, για την τροποποίηση του καταστατικού τους και τη διαχείριση της προαιρετικότητας.