Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Σε δικηγόρους και λογιστές ακόμα περισσότεροι φάκελοι με εκκρεμείς συντάξεις

Προσπάθεια να στηρίξει όσο γίνεται περισσότερο τους δικηγόρους και τους λογιστές, που έχουν πιστοποιηθεί στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, καταβάλλει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζονται προσθήκες στις κατηγορίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα μπορούν στο εξής να αναλαμβάνουν οι ιδιώτες επαγγελματίες. Με ρύθμιση που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, θα δίνεται το δικαίωμα να μπορούν να λάβουν φακέλους, οι λογιστές και οι δικηγόροι, που θα αφορούν και πιο δύσκολες υποθέσεις, όπως είναι οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και θα δοθεί άλλη μια διέξοδος σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, τη σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, οι ιδιώτες επαγγελματίες που έχουν πιστοποιηθεί για να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων, έχουν δικαίωμα να αναλαμβάνουν μόνο τις υποθέσεις που προκύπτουν από τους πρώην ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, χωρίς όμως διαδοχική ασφάλιση. Μάλιστα, ειδικά για τον ΟΑΕΕ, ο προσδιορισμός των χρόνων ασφάλισης για όσους το επιδιώκουν μέσω των ιδιωτών, είναι πρακτικά αδύνατος, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία του πρώην Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήδη, από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Φορέα προκύπτει ότι από τους 333 δικηγόρους και λογιστές που έχουν ενταχθεί έως τώρα στη διαδικασία, οι 280 έχουν ενεργοποιηθεί, παίρνοντας τις πρώτες υποθέσεις για να διεκπεραιώσουν. Η δυναμική αυτής της προσπάθειας πάντως, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερα, μετά τις 25 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες, από την έναρξη της διαδικασίας. Πάντως, το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ πως την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει ο γ’ κύκλος επιμόρφωσης, στον οποίο θα συμπεριληφθούν πάλι 1.200 επαγγελματίες ιδιώτες, δείχνει ότι υπάρχει η επιθυμία να προστεθούν και άλλοι, στους πιστοποιημένους που ήδη υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι νέες εξετάσεις, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 10 Φεβρουαρίου. Εκεί,  θα έχουν δικαίωμα να επανεξεταστούν περίπου 2.000 δικηγόροι και λογιστές που είχαν αποτύχει  στις δύο πρώτες αντίστοιχες εξετάσεις, που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ