Εκτός Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, βρίσκονται οι τριετίες και τα επιδόματα: Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο ΣΕΒ, δίνοντας τέλος σε τυχόν αμφιβολίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο Σύνδεσμος ξεκαθάρισε ότι η καινούργια Σύμβαση, που μόλις προ διημέρου υπογράφηκε με την ΓΣΕΕ, όπως και οι προηγούμενες «δεν περιλαμβάνει μισθολογικούς όρους, μισθούς, τριετίες, επιδόματα». Τίθεται συνεπώς ξεκάθαρο ζήτημα καταβολής του επιδόματος γάμου, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του μισθού και που η ΓΣΕΕ, όλα τα προηγούμενα έτη, αναφερόταν στη διατήρησή του. Επίσης, στο σκέλος των τριετιών, ο ΣΕΒ εδώ και μία διετία έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει σχετική διάταξη παλαιότερου «μνημονιακού» νόμου, σύμφωνα με την οποία ο μισθός καταβάλλεται «ως μοναδιαία αξία». Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τριετίες δεν υφίστανται ως μέτρο αύξησης των αποδοχών (10% για κάθε τρία έτη, με ανώτατο τα εννέα) στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγές της ΓΣΕΕ, επισήμαιναν την ολοφάνερη διαφωνία με την πλευρά του ΣΕΒ και τόνιζαν ότι τόσο οι τριετίες όσο και το επίδομα γάμου, αποτελούν «θεσμικούς όρους» της Σύμβασης και προέρχονται από συμφωνίες προηγούμενων ετών. Ως εκ τούτου, διατηρούν την ισχύ τους και σήμερα. Αυτό φαίνεται, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, στις δικαστικές διαμάχες εργοδοτών και εργαζομένων στο ΣΕΠΕ ή ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒ εστίασε τη συμφωνία που επήλθε για την καινούργια Εθνική Σύμβαση Εργασίας στην ενδυνάμωση των εργαζομένων, με έμφαση στην ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων και στη δια βίου μάθηση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψη τις προκλήσεις του ψηφιακού αλλά και του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.
Στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2021, την οποία υπέγραψε ο ΣΕΒ εντάχθηκαν θέματα σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση. Επίσης, ενσωματώθηκε η Ευρωπαϊκή συμφωνία – πλαίσιο για την Ψηφιοποίηση στην Εργασία που υπεγράφη μεταξύ των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, ο ΣΕΒ τονίζει την αφοσίωσή του στα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία καθώς και στη δίκαιη μετάβαση των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιου Βιδάλη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την ΓΣΕΕ, ο οποίος τόνισε ότι «η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ενισχυθεί μέσω συνεχούς και εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου, της συνεργασίας και αναγκαίων συναινέσεων, με κοινό μας στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας».