Τεκτονικές αλλαγές έρχονται στην αγορά εργασίας τα αμέσως επόμενα έτη. Η νέα τεχνολογία, η ρομποτική και η αυτοματοποίηση μπαίνουν όλο και περισσότερο στους χώρους δουλειάς, ανατρέποντας κατεστημένα δεκαετιών. Ως αποτέλεσμα, μόνο στην ΕΕ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι 4 στις 10 θέσεις εργασίας θα μετασχηματιστούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού. Μάλιστα, είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις, ώστε οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 να μην έχουν δημιουργηθεί ακόμη!
Όλα αυτά προκύπτουν από έκθεση που ετοίμασε το Παρατηρητήριο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Deloitte.
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι έως το 2025, δηλαδή μέσα στην επόμενη πενταετία, θα μετεξελιχθούν πάνω από 85 εκατ. θέσεις εργασίας. Αιτία είναι ο νέος καταμερισμός που πρέπει να γίνει ανάμεσα στον άνθρωπο-εργαζόμενο, στη μηχανή και στους αλγόριθμους. Θα είναι μάλιστα τέτοια η επικράτηση των μηχανών, ώστε θα εξαφανιστεί το 14% της ανθρώπινης εργασίας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ενώ θα διαταραχθεί ένα 32% των θέσεων παγκοσμίως.
Νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας δημιουργούν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται επανακατάρτιση εξάμηνης διάρκειας το 40% των εργαζομένων σε κλάδους όπως είναι η ιατρική, η μηχανική και τα χρηματοοικονομικά. Πρακτικά όμως, αυτό σημαίνει ότι και η εκπαίδευση θα διατηρείται, παράλληλα με τον εργασιακό βίο, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και «αλλάζει επίπεδο» η εργασία.
Σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση ορισμένων αλλαγών, έπαιξε και η πανδημία. Η τηλεργασία διεύρυνε την έννοια του χώρου εργασίας. Τώρα με διάφορα ρομποτικά συστήματα, θα υπάρξει αυτοματοποίηση σε εργασίες ρουτίνας, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.