Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.4 C
Athens

Ρύθμιση σε 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας – Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι πρώτοι, για τους οποίους ξεκίνησε χθες Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, η ηλεκτρονική διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση (έως 72 δόσεις) για τα χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την περίοδο της πανδημίας. Εφεξής και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί, που θεωρούνται πληττόμενοι, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, θα έχουν την ευκαιρία της ηλεκτρονικής αίτησης για να ενταχθούν στη ρύθμιση που ενεργοποιείται. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση του συνόλου των οφειλών που έχουν ανακύψει και που τώρα, πρέπει να καταβληθούν, έστω και σε βάθος έξι ετών. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Σε αυτή τη φάση, δεν δίνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση σε εργοδότες που επίσης επλήγησαν από τα μέτρα εν καιρώ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού πρέπει πρώτα το ΚΕΑΟ να συγκεντρώσει το σύνολο της οφειλής, ανά περίπτωση. Άλλωστε η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου 2022 ισχύει για όλους, συνεπώς τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα.

Η ρύθμιση δίνει το δικαίωμα της επιλογής. Όσοι προτιμήσουν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε έως 36 δόσεις, θα το πράξουν άτοκα. Αντίθετα από 37 έως 72 δόσεις, θα υπάρχει επιτόκιο 2,5% ανά έτος. Η ελάχιστη δόση, θα μπορεί να είναι 50 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξεκίνησε επί της ουσίας η πανδημία στη χώρα, έως τον Ιούνιο του 2021. Προϋπόθεση είναι οι όποιες οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021. Η ένταξη αυτών των οφειλών στο Κ.Ε.Α.Ο. ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021.

Επισημαίνεται επίσης πως οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η αιτία είναι ότι έχει δοθεί περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών, η οποία λήγει στις 31/12/2021.

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών, ή από την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο με την χρήση του συγκεκριμένου κωδικού πληρωμής, θα μπορούν κάθε μήνα να καταβάλλουν τη δόση τους. Επίσης, όσοι έχουν δημιουργήσει και άλλες οφειλές, ενδεχομένως από παλαιότερα έτη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διατήρηση της εν λόγω ρύθμισης, ως ενεργής, δεν εξαρτάται από την εμπρόθεσμη αποπληρωμή αυτών. Όμως εξαρτάται απόλυτα η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης και μόνο, όταν υπάρχουν και άλλα χρέη, δεν «μεταφράζεται» σε κάλυψη της προϋπόθεσης για να λάβει ο οφειλέτης την ασφαλιστική ενημερότητα που χρειάζεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ