Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Ρύθμιση ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική αίτηση ένταξης στις 24 και για οφειλέτες με 12 δόσεις

Ηλεκτρονικά, θα μπορούν στο εξής να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλέτες που τηρούν Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων καθώς ενεργοποιήθηκε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.  (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao) η σχετική διαδικασία.

Ήδη, η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης είχε ανοίξει και γινόταν ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με προϋπόθεση την πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τις πρώτες 48 ώρες λειτουργίας της διαδικασίας να υποβλήθηκαν περίπου 16.500 αιτήσεις!

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Πάγια ρύθμιση στοχεύει να διευκολύνει τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν τους όρους που έχουν αποδεχθεί, καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν. Βέβαια, το επιτόκιο έχει ανέλθει στο 7%, λόγω αρνητικής επίδρασης από το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για να αυξηθούν και άλλο οι συμμετέχοντες στην ρύθμιση. Όμως ακόμα και έτσι, μέσω αυτής της διαδικασίας κερδίζουν οι οφειλέτες την αναστολή εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, επί των χρεών τους προς τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα εναρμονίζεται το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών με το αντίστοιχο εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ