Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Πώς μπορούν οι εποχικά εργαζόμενοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων

Οι εποχικά εργαζόμενοι, στους «πολύπαθους» κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, έχουν δικαίωμα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για να ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής σύμβασης και να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ. Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα, που έχει τεθεί σε ισχύ από το σύστημα Εργάνη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να γνωρίζουν οι εποχικά απασχολούμενοι για να υποβάλλουν σωστά και κυρίως εμπρόθεσμα τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, ώστε να ενταχθούν ομαλά στη διαδικασία. Αυτές είναι οι εξής:

 

  • Οι εργαζόμενοι που προέρχονται από επιχειρήσεις, οι οποίες έμειναν κλειστές τον Ιούλιο, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 7 Αυγούστου.
  • Όσοι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν μονομερώς την αίτησή τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στο σύστημα αναστολής αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, έχουν περιθώριο να το πράξουν έως 31 Αυγούστου. Επίσης, έως την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και όσοι δεν πρόλαβαν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση και για αναστολή σύμβασης από τον Ιούνιο.
  • Όσοι επαναπροσλήφθηκαν εντός Ιουλίου και τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις τους, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση έως 24 Αυγούστου. Αντίθετα, όσοι επαναπροσλήφθηκαν τον Ιούνιο και βρέθηκαν και τον Ιούλιο με αναστολή σύμβασης, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου, υπεύθυνη δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό των 534 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού χορηγείται μόνο εάν η αναστολή σύμβασης αφορά το σύνολο του μήνα. Αν αφορά μέρος αυτού, τότε αναλογικά χορηγείται μέρος από την αποζημίωση, η οποία προκύπτει με βάση τις ημέρες της αναστολής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ