Οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης έφεραν στη… ζωή του ΕΦΚΑ τον Πύργο Ελέγχου! Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν πανελλαδικά, με στόχο να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε «πραγματικό χρόνο» και να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα διαπιστώνεται σε καθημερινή βάση, πόσες συνταξιοδοτικές αποφάσεις εκδόθηκαν, από τις αντίστοιχες διευθύνσεις απονομών συντάξεων του Οργανισμού.
Απώτερος σκοπός του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, είναι να εκδίδονται το λιγότερο τρεις συντάξεις την ημέρα, ανά υπάλληλο. Με τον Πύργο Ελέγχου, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός καθημερινός έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.
Στόχος είναι με τον Πύργο Ελέγχου να αναβαθμιστεί συνολικά ο ΕΦΚΑ. Εφεξής θα επιτρέπεται στη Διοίκηση, την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα, να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:
- Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας).
- Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος.
- Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.
- Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.
Ο λόγος που επέβαλλε τη συγκεκριμένη καινοτομία είναι ότι έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, ανά διεύθυνση, ακόμα και ανά εισηγητή, ως προς τις συντάξεις που εκδίδονται. Είναι χαρακτηριστικό πως το 25% των υπαλλήλων εκδίδουν έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ το καλύτερο 25% των υπαλλήλων εκδίδουν από 45 συντάξεις ο καθένας σε μηνιαία βάση. Γι’ αυτό και υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να δίνεται μικρή «περίοδος χάριτος» στους εργαζόμενους που δεν «παράγουν» πολλές συντάξεις, η οποία όμως δεν θα υπερβεί τους 2-3 μήνες. Ουσιαστικά, ο Πύργος Ελέγχου θα είναι μια άτυπη διαδικασία αξιολόγησής τους. Όσοι δεν βελτιωθούν θα ενημερώνονται από την υπηρεσία τους και στη συνέχεια θα αντικαθίστανται.
Βέβαια, το σκέλος της ποσότητας στην απονομή συντάξεων, θα πρέπει να συνδέεται και με την ποιότητα. Άλλωστε, είναι γνωστό στον ΕΦΚΑ, ότι υπάρχουν περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιαίτερα δύσκολες, ειδικά αν αφορούν διαδοχική ασφάλιση. Όταν μάλιστα, εμπλέκονται στον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου – υποψήφιου συνταξιούχου, περισσότερα από δύο πρώην Ταμεία, τότε η έκδοση σύνταξης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Επίσης, αντικείμενο ειδικής προσπάθειας, αλλά και γνώσεων, είναι η έκδοση διεθνών συντάξεων, ειδικά από χώρες όπου η Ελλάδα δεν έχει συνάψει ξεχωριστή συμφωνία.
Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία απονομής συντάξεων, λαμβάνουν εξτρά αποδοχές για τις περιπτώσεις όπου επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους παραγωγικότητας. Μάλιστα, στο ανώτατο επίπεδο, έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν οικονομικό όφελος που φτάνει έως και τα 7.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Μόνο που ενώ βαίνει προς ολοκλήρωση το 2021, δεν έχουν καταβληθεί αυτά τα ποσά στους υπαλλήλους από το 2020, δηλαδή εδώ και 22 μήνες.
Η έδρα του Πύργου Ελέγχου θα βρίσκεται στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας. Η σχετική παρουσίασή του έγινε χθες από τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου και της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνας Καρασιώτου.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο κ. Χατζηδάκης ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, ανέρχονταν σε 157.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις μόνο για κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα ΑΤΛΑΣ, τον περασμένο Ιούνιο ήταν 130.314 οι αντίστοιχες αιτήσεις, που παρέμεναν σε αναμονή. Χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον Ιούλιο, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να έχει προκύψει μικρή υποχώρηση, στα επίπεδα των 129.000 αιτήσεων…