Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
26.5 C
Athens

Πυρόπληκτοι Αττικής: Εξάμηνη αναστολή και σταδιακή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε 24 δόσεις

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και ταυτόχρονη εξόφλησή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, περιγράφει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για επιχειρήσεις και μη μισθωτούς, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 να υποβάλλουν σχετική αίτηση προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αφορά όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αττική,  11 – 13 Αυγούστου. Ακριβέστερα, η ρύθμιση καλύπτει επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους Δήμους και Δημοτικές Ενότητες:

 

  • Αφιδνών, Πολυδενδρίου, Μαλακάσας και Καπανδριτίου, του Δήμου Ωρωπού, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
  • Πεντέλης, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής.
  • Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, του Δήμου Διονύσου, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
  • Χαλανδρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής.
  • Μαραθώνος, Βαρνάβα, Γραμματικού και Νέας Μάκρης, του Δήμου Μαραθώνα, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
  • Βριλησσίων, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής.
  • Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
  • Γέρακα του Δήμου Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., έως την 1η Σεπτεμβρίου (αναγόμενες έως και την μισθολογική περίοδο Ιουλίου, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

– Αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2024 έως και Ιανουαρίου 2025, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής.

Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

-Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, ασφαλιστικές εισφορές  των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του εξαμήνου, αναστέλλεται επίσης.

– Σε περίπτωση που σε βάρος των δικαιούχων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, τότε αναστέλλεται και η καταβολή αυτών.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η αναστολή.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, ορίζεται σε 50 ευρώ.

Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης τόσο κατά το διάστημα της αναστολής όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων:

α) Αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί. Για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων οι οποίεςέχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη, αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα, εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η αρξάμενη εκτέλεση αυτής, η οποία τελικά εξαλείφεται σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης.

γ) Οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές για ρύθμιση της οφειλής επιστρέφονται, διατηρούνται δε οι κατατεθείσες για άλλους λόγους ή αντικαθίστανται με νέες, που θα καλύπτουν τις δόσεις της παρούσας ρύθμισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ