Ο Κωστής Χατζηδάκης αποφεύγει «δια ροπάλου» να βάζει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Γνωρίζει ότι ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις και δεν θέλει να εκτίθεται. Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega όμως, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας, προκάλεσε μάλλον… παγωμάρα στους 300.000 συνταξιούχους που μάταια περιμένουν εδώ και 18 μήνες να λάβουν τις όποιες αυξήσεις δικαιούνται από την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης και τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Ο κ. Χατζηδάκης ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν, μετά την καταβολή της προκαταβολής – εθνικής σύνταξης! Άρα, αφού κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το Μάιο, τότε η καθυστέρηση θα ανέλθει στο ένα εξάμηνο και βλέπουμε. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του κ. Χατζηδάκη, Γιάννης Βρούτσης, είχε δεσμευτεί αρχικά ότι τα ποσά από τον επανυπολογισμό θα δίνονταν έως το τέλος του 2020. Στη συνέχεια, δόθηκε «ένα τράτο» ενός τριμήνου, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου 2021. Τελικά, μάλλον η διαδικασία θα καθυστερήσει ένα εξάμηνο, το λιγότερο…
ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις εκκρεμείς απονομές συντάξεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για «κληρονομιά από το παρελθόν». Παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα, όμως περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στις 155.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απέφυγε να κάνει λόγο για επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και παράλληλη ασφάλιση, που είναι σε εκκρεμότητα.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης, ότι στο σκέλος της προσωρινής σύνταξης, μόνο οι 50.000 έχουν λάβει αυτό το βοήθημα. «Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ που είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης».
«Θα είναι τρία βήματα: Η καταβολή των εθνικών συντάξεων ως έναντι, θα είναι οι προσωρινές συντάξεις και η οριστική σύνταξη. Όμως έχουμε ανακοινώσει άλλα εννέα μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Έχουμε φτάσει στα τέλη του ’20, στις 16-18.000 απονομές το μήνα. Όμως για να ξεπεραστεί το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν πάνω από 30.000 απονομές το μήνα.»
Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε επίσης ότι κάθε μήνα προστίθενται 12-14.000 νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης.
«Όπου υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είμαστε κράτος δικαίου και θα τις εφαρμόσουμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σχετικά με τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Απέφυγε όμως (και πάλι) να αναφερθεί στο λόγο που ο προκάτοχός του, Γιάννης Βρούτσης, με υπουργική απόφαση, ερμήνευσε κατά το δοκούν περσινή απόφαση του ΣτΕ και έτσι, δόθηκαν αναδρομικά (για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016), μόνο σε 1 εκατ. συνταξιούχους!
Για τους άνεργους και την όποια ενίσχυσή τους, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι έχει υπάρχει «το ισχυρότερο πακέτο στήριξης που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια». «Παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, βλέπουμε πώς θα πάει η πανδημία και, ανάλογα με την πορεία της, θα λάβουμε και καινούργια μέτρα».
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι υπάρχει «μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τον ευχάριστο για μία βδομάδα και να το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να κάνουμε νοικοκυριό».
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι στο υπουργείο δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ούτε θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Δύο τα ζητήματα που υπάρχουν: Το πρώτο να δώσουμε τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων και το δεύτερο να κάνουμε το άνοιγμα στους νέους, με την αλλαγή στις επικουρικές συντάξεις, δημιουργώντας έναν ατομικό κουμπαρά».