Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Πρωταθλητές οι Έλληνες στις ώρες εργασίας ανά έτος – Κίτρινη κάρτα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες! Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για ώρες εργασίας που έφτασαν στις 2.042 το 2015 εν καιρώ Μνημονίων, για να υποχωρήσουν λίγο στις 1.886, το 2022. Όμως σε κάθε περίπτωση η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες  είναι πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που προέρχονται από την επίσημη Έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την αρμόδια Ελεγκτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλούν για 315 περισσότερες ώρες δουλειάς στους Έλληνες εργαζόμενους σε ετήσια βάση, σε σχέση με τις 1.571 ώρες που είναι ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Οι επισημάνσεις της Επιτροπής εστιάζουν συνολικά στην εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ως προς τη συμμόρφωσή της σε σχέση με μια σειρά εργασιακών ζητημάτων που είχαν συμπεριληφθεί σε σχετική προσφυγή που είχε υποβάλλει η ΓΣΕΕ, το μακρινό 2014. Εκεί διαπιστώνεται απασχόληση των εργαζομένων στην Ελλάδα με σημαντικά διευρυμένα ωράρια εργασίας, σε συνδυασμό με την αδυναμία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), εξαιτίας της απορρύθμισης του πλαισίου τους, να καλύψουν ευνοϊκότερα το χρόνο εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση αυτή αναφέρεται, μετά από έλεγχο και του ν. 4808/2021, γνωστού και ως «νόμου Χατζηδάκη», ότι συνεχίζει να διατηρείται η παραβίαση των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη ως προς το χρόνο εργασίας. Δεν έχει συμπεριληφθεί στην ανάλυση που πραγματοποιείται, η πρόσθετη ρύθμιση του ν. 5053/2023, γνωστού και ως «νόμου Γεωργιάδη», περί εξαήμερης απασχόλησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πιθανό τα συμπεράσματα της έκθεσης να ήταν ακόμα πιο επιβαρυντικά για τη χώρα.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τη σχετική αναφορά ότι, σύμφωνα με την αρχική Απόφαση το 2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων  «οι Έλληνες εργαζόμενοι ήταν στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τις μέσες ώρες εργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (με 2.042 ώρες εργασίας ετησίως)» και «υπήρχε σημαντικό χάσμα μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων και των ομολόγων τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ( που κυμαινόταν μεταξύ 1.371 ωρών εργασίας για τους Γερμανούς εργάτες έως 1.541 ωρών ετησίως για τους Βέλγους εργάτες)». Στη συνέχεια η Έκθεση αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, οι Έλληνες εργαζόμενοι παραμένουν στην κορυφή με 1.886 ώρες εργασίας ετησίως, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1.571 ώρες εργασίας ετησίως».

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ, με ειδική αναφορά στην Εθνική Γενική ΣΣΕ και το πεδίο εφαρμογής τους, η Έκθεση επισημαίνει πως αποδείχθηκε ότι «δεν διασφαλίζει την παροχή εγγυήσεων για ρυθμίσεις σχετικές με την εύλογη διάρκεια του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου». Άρα οι ΣΣΕ δεν μπορούν στην πράξη να περιορίσουν κάπως τις ώρες εργασίας που απασχολούνται οι εργαζόμενοι στη χώρα. Η Έκθεση καταλήγει συνακόλουθα για όλα τα προηγούμενα ότι «η Επιτροπή θεωρεί δεν υπάρχει συμμόρφωση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην υπερβολική διάρκεια του χρόνου εργασίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ