Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Προϋπολογισμός: Υπεραπόδοση στα έσοδα από εισφορές για να καλυφθεί η αύξηση δαπάνης στις συντάξεις

Πλεόνασμα, που θα ανέλθει στα 1,13 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 113 εκατ. ευρώ συγκριτικά με φέτος, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025, για την πορεία των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Στο προσχέδιο που κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται η θετική εικόνα της φετινής χρονιάς, που έχει ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα για το 2024 να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,24 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 89 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Η πορεία αυτή όμως, που θα συνεχιστεί και το 2025, θα περιοριστεί κάπως, κυρίως λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά και της αύξησης της δαπάνης για καταβολή συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτιμάται εξίσου θετικά και στα έσοδα των ΟΚΑ (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ).

Πιο αναλυτικά για το 2024, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς για τους ΟΚΑ είναι ότι:

*Θα καταγραφεί πλεόνασμα 1,24 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 89 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

*Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 51,11 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,46 δισ. ευρώ συγκριτικά με την αρχική εκτίμηση.

*Μόνο τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 892 εκατ. ευρώ.

*Πρόσθετη αύξηση θα προκύψει κατά 207 εκατ. ευρώ από την απόδοση περιουσίας κυρίως λόγω των εσόδων από τόκους του Κοινού Κεφαλαίου που τηρείται στην ΤτΕ.

*Αυξημένες κατά 148 εκατ. ευρώ θα είναι και οι τρέχουσες κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, λόγω της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του επιδόματος γέννησης (ΟΠΕΚΑ), του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» (ΔΥΠΑ) και των ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων (ΔΥΠΑ).

*Οι δαπάνες θα αυξηθούν το 2024 κατά 1,38 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου και θα φτάσουν στα 49,87 δισ. ευρώ.

*Μόνο οι κοινωνικές παροχές θα αυξηθούν κατά 1,14 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αντίστοιχης αύξησης κατά 634 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για επιβάρυνση που οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων και της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επίσης, υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ η δαπάνη μόνο για το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που θα καταβληθεί το 2024. Ακόμα, προβλέπεται αύξηση 155 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη και στη δαπάνη παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Για το 2025, ο προϋπολογισμός προβλέπει για τους ΟΚΑ:

*Πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 113 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με φέτος.

*Τα έσοδα θα ανέλθουν σε 51,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 793 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2024. Μόνο από ασφαλιστικές εισφορές το έσοδο θα είναι υψηλότερο κατά 432 εκατ. ευρώ, αισθητά μικρότερο σε σχέση με φέτος. Ως αιτία αυτού του φαινομένου είναι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Παρόλ’ αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και η νέα αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτιμάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο ώστε να συνεχίσουν να κινούνται θετικά τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

*Θα υπάρξει όμως και αύξηση κατά 358 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τρέχουσες κεφαλαιακές μεταβιβάσεις. Το πρόσθετο κονδύλι θα καλύψει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΦΚΑ. Επίσης θα καλύψει την αύξηση της επιχορήγησης της ΔΥΠΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες για τη στήριξη των ανέργων (επιδόματα ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες για το σύνολο των ασφαλισμένων) και τη μείωση των μεταβιβάσεων από το ΠΔΕ και το ΤΑΑ σε σχέση με το 2024.

*Οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 906 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024 και να ανέλθουν σε 50,77 δισ. ευρώ,  κυρίως λόγω αύξησης κατά 895 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών. Μόνο η συνταξιοδοτική δαπάνη, εκτιμάται ότι το 2025 θα αυξηθεί κατά 964 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ