Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Προϋπολογισμός – Ταμεία: Όλα θα κριθούν από την ανεργία και τις εισφορές

Ανεργία και εισφορές: Αυτά είναι τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Αν η κυβερνητική πρόβλεψη πέσει μέσα, η χρονιά για την Κοινωνική Ασφάλιση θα κυλήσει ομαλά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψουν… σημαντικές αναταράξεις!

Τ α ζητήματα της ανεργίας και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται, μετά και την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού, κεφαλαιώδους σημασίας.

Η πρόβλεψη είναι ότι το  2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από την τρέχουσα, κάτι που «μεταφράζεται» σε πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ για τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Το ζητούμενο όμως είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και με προσλήψεις για ένα εξάμηνο χωρίς υποχρέωση καταβολής εισφορών από τους εργοδότες.

Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί πώς θα αντέξει ο e-ΕΦΚΑ με μείωση κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και πώς θα ανταποκριθεί ο ΟΑΕΔ από την «τρύπα» στα έσοδά του, που θα προκληθεί από μείωση ασφαλιστικών εισφορών (εν μέρει καλύπτεται από το κράτος).

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι φέτος, ελέω covid, η ανεργία θα «κλείσει» στο 18,9%, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 17,9%. Επίσης, η απασχόληση θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 3,8%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα, από εισφορές. Η «εξίσωση» γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μιας και το οικονομικό επιτελείο προεξοφλεί ότι θα απαιτηθούν 500 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με φέτος για την καταβολή συντάξεων. Το κονδύλι αυτό κρίθηκε απαραίτητο καθώς θεωρήθηκε ότι θα καταστεί εφικτό (επιτέλους) να απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι φέτος η ύφεση της οικονομίας της χώρας θα φτάσει στο 10,5%, ενώ το 2021, θα αντιστραφεί η πορεία και θα σημειωθεί 4,8% ανάκαμψη. Επίσης, το έλλειμμα θα είναι τεράστιο φέτος, αφού θα φτάσει στο 3,88% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή εκτοξεύεται στο 208,9% το χρέος…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ