Στο 18,6% εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα «κλείσει» η ανεργία το τρέχον έτος, αυξημένη σε σχέση με το 17,3% που είχε περιοριστεί πέρσι. Μια αύξηση που μάλλον μοιάζει με… ευχή, αφού ήδη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είχε σκαρφαλώσει στο 18,4% η επίσημη ανεργία…
Η εκτίμηση που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ότι το 2021 η υποχώρηση της ανεργίας πρόκειται να συνεχιστεί και, μετά τη διακοπή του 2020, να φτάσει στο 16,5%.
Όπως είναι φυσικό, αντίστροφη πορεία αναμένεται να έχει η απασχόληση στη χώρα, που φέτος θα υποχωρήσει κατά 4,7% για να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021.
Τα πάντα βέβαια κρίνονται από την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Στο προσχέδιο τονίζεται το σκέλος της… αβεβαιότητας ως προς τις προβλέψεις των μακροοικονομικών μεγεθών, άρα και της ανεργίας. Μια επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, θα οδηγήσει σε σημαντικά δυσμενέστερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Εντύπωση προκαλεί και η πρόβλεψη για την πορεία του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας, του e-ΕΦΚΑ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι φέτος θα εξανεμιστεί η περσινή πρόβλεψη για πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αιτία το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση προκαλεί έλλειμμα ύψους 1,79 δισ. ευρώ.
Αν αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα, τότε εκτιμάται ότι θα προκύψει πλεόνασμα στον e-ΕΦΚΑ για το 2021, της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Ειδικά για φέτος, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφονται οι αιτίες που οδηγούν τον e-ΕΦΚΑ σε μια τόσο μεγάλη «μαύρη τρύπα». Αυτές είναι:
Α) Απώλεια εσόδων
Το ταμείο προβλέπεται ότι θα εισπράξει 2 δισ. ευρώ λιγότερα από ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση. Αιτία είναι η πανδημία και οι επιδράσεις που είχε στον περιορισμό της απασχόλησης. Πρόσθετη αιτία όμως είναι και η κυβερνητική απόφαση για μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από τον Ιούνιο και μετά.
Β) Αύξηση δαπανών
Οι μεταβιβάσεις προς τρίτους εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Πρόκειται για το ποσό που θα δοθεί στους συνταξιούχους, για τα αναδρομικά που τους οφείλονται από τις περικοπές των μνημονιακών ετών, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Επίσης, αυξήθηκαν κατά 347 εκατ. ευρώ οι παροχές σε είδος. Ως τέτοιες λογίζονται η φαρμακευτική δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ και η δαπάνη για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 610 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκε για την στήριξη των ανέργων.