Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.4 C
Athens

Προσαυξήσεις στις συντάξεις λόγω παράλληλης ασφάλισης – Έτοιμο το λογισμικό στον ΕΦΚΑ

Με καθυστέρηση έξι ετών, ο ΕΦΚΑ έχει έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό για να χορηγήσει, επιτέλους, τις προσαυξήσεις που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση. Έτσι, εκτιμάται ότι εντός Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή των προσαυξήσεων για χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν καταβάλλει εισφορές και βρίσκονται στην αναμονή επί σειρά ετών.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να αυξηθούν οι συντάξεις σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους (γιατρούς, δικηγόρους, υγειονομικούς, ελεύθερους επαγγελματίες), οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί έως και πριν από έξι χρόνια. Όμως, οι πρώτοι τυχεροί αναμένεται να είναι όσοι μη μισθωτοί θα βγαίνουν εφεξής στην σύνταξη, καθώς δεν θα αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και θα λαμβάνουν άμεσα την προσαύξηση που δικαιούνται.

Η διαδικασία θα εκκινήσει παράλληλα για νέους, αλλά και για παλαιούς συνταξιούχους. Στην δεύτερη περίπτωση, θα προκύπτουν και σημαντικά ποσά ως αναδρομικά, ανάλογα με την έναρξη καταβολής της σύνταξης. Η εκτίμηση του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), είναι ότι ανέρχονται σε 80.000 οι δικαιούχοι προσαύξησης λόγω παράλληλης ασφάλισης, με το συνολικό κονδύλι που απαιτείται για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να υπερβαίνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Στον ΕΦΚΑ πάντως, προσδιορίζουν στα επίπεδα των 55.000 τους δικαιούχους, άρα και αισθητά χαμηλότερα, κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, την συνολική δαπάνη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αποδοθεί το σύνολο του ποσού που υπολείπεται άμεσα και σε όλους τους συνταξιούχους. Η τακτοποίηση του προβλήματος θα είναι σταδιακή και θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, ώστε να εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι προσαύξησης είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αλλά στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, δικαιούχοι είναι όλοι οι γιατροί αλλά και οι μηχανικοί, που ως αυτοαπασχολούμενοι, εργάζονταν παράλληλα και στο Δημόσιο. Υπάρχουν δικαιούχοι που προέρχονται και από το Ταμείο των Νομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αντίστοιχο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, έχουν συσσωρευτεί περίπου 1.500 τέτοιες περιπτώσεις με παράλληλη ασφάλιση, που δεν έχει αποδοθεί η προσαύξηση.

Ανά κατηγορία δικαιούχων, εκτιμάται ότι τα ποσά που οφείλονται κυμαίνονται από 320 έως 550 ευρώ το μήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ