Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024
33.2 C
Athens

Πρόγραμμα «Προεργασίας» – Καλύφθηκαν οι πρώτες 5.000 θέσεις απασχόλησης

Στους 5.000 ανήλθαν οι νέοι έως 29 ετών που μέσα σε ένα μήνα, έπιασαν δουλειά μέσω του προγράμματος προεργασίας, που προωθούν η ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως τις 24 Ιουλίου, είχαν υποβληθεί 37.000 αιτήσεις και ήδη έχουν εγκριθεί οι 25.000 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Επειδή όμως, συνήθως από τις αιτήσεις που εγκρίνονται, περίπου οι μισές καταλήγουν σε πρόσληψη, εκτιμάται ότι σε αυτή τη φάση θα προστεθούν άλλοι 7.000, στους 5.000 που ήδη έχουν προσληφθεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα καταστεί εφικτό, σε λιγότερο από δύο μήνες λειτουργίας του νέου προγράμματος, να έχουν καλυφθεί περίπου οι μισές από τις θέσεις εργασίας που έχουν προκηρυχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών» στοχεύει στην εύρεση εργασίας για 25.000 νέους στο ανώτατο επίπεδο. Αφορά νέους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης (NEETs). Ειδικά για φέτος, το πρόγραμμα ενισχύθηκε και έτσι προβλέπεται να καλύψει έως 10.000 περισσότερους ωφελούμενους σε σχέση με πέρσι, ενώ απευθύνεται πια στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Οι ενδιαφερόμενοι που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, πρέπει να είναι το λιγότερο απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), αναλογία δώρων εορτών, επιδόματος αδείας ενώ οι ωφελούμενοι θα έχουν πλήρη την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του e-ΕΦΚΑ. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, μπορούν με μηδενικό κόστος, να αποκτήσουν πρόσθετο εργατικό δυναμικό και με την πάροδο των 7 μηνών λειτουργίας του προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τους εργαζόμενους, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους. Η διαδικασία της προεργασίας διαρκεί 8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 7 μήνες.  Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν είναι νέοι, σε ηλικία, παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για μια επαγγελματική αποκατάσταση, που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα,  εάν το επιθυμούν οι δύο πλευρές.

Οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να απορροφήσουν έως 20 ανέργους από το πρόγραμμα και να τους κάνουν εργαζόμενούς τους. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εντάσσονται, ανάλογα με το προσωπικό τους, ως εξής:

 

Επιχειρήσεις με Προσωπικό Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων
0-3 άτομα 1
4-9 άτομα 2
10-19 άτομα 3
20-30 άτομα 5
31-50 άτομα 8
51+ άτομα 20% του προσωπικού και έως 20 ωφελούμενους.

 

Όμως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, απαγορεύεται ρητά να έχουν προβεί σε κάποια απόλυση,  έως και τρεις μήνες πριν από την υποβολή της απαραίτητης αίτησης προς τη ΔΥΠΑ.

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στο gov.gr.
  • Προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της ή των θέσεων που ζητούν να καλύψουν.
  • H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις, αφού πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο.
  • Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων που έχουν ζητηθεί να καλυφθούν.
  • Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων που της έχουν προταθεί και υπογράφουν σχετικό συμφωνητικό συνεργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ