Σημαντικές αυξήσεις που μπορεί να κυμανθούν από 10 – 30% προκύπτουν για τις συντάξεις των συνταξιούχων δικαστών, οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγή και δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις μνημονιακές περικοπές.
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν και άλλοι δικαιούχοι, όπως είναι οι βουλευτές οι οποίοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012, ημερομηνία νομοθέτησης των περικοπών στις συντάξεις (ν.4093), προκύπτουν νέα δεδομένα από τη συγκεκριμένη απόφαση.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να καθαρογραφεί το τελικό κείμενο της εν λόγω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη κρίση επ’ αυτής. Όμως επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι είναι όσοι είχαν καταθέσει έγκαιρα σχετικές προσφυγές. Ταυτόχρονα, «δίνεται σήμα» σε όλα τα σχετικά δικαστήρια που θα γίνουν εφεξής, με ανάλογο αίτημα, για να παρθούν αντίστοιχες αποφάσεις. Επίσης, χωρίς να υπάρχει ακόμα το τελικό κείμενο της απόφασης, φαίνεται ότι διατηρούν το δικαίωμα οι συνταξιούχοι δικαστικοί, να προβούν σε ανάλογη προσφυγή, διεκδικώντας αντίστοιχη προσαρμογή στις συντάξεις τους. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στον εν λόγω κλάδο, οι διεκδικήσεις τους υπόκεινται σε διετή παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποβάλλουν προσφυγές εντός του τρέχοντος έτους, θα διεκδικούν ποσά της περιόδου 2021 – 2022. Αντίστοιχα, όσοι επιλέξουν να πράξουν κάτι ανάλογο το 2024, οι διεκδικήσεις τους θα αφορούν την περίοδο 2022 – 2023 και μόνο. Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει σχετική προσφυγή, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπορούν να έχουν βάσιμες πιθανότητες, όταν εκδικαστεί η υπόθεσή τους, να δικαιωθούν αναλόγως και πλέον οι συντάξεις τους να μην υπολείπονται του 60% του μισθού των εν ενεργεία δικαστών. Σχετική απόφαση είχε υπάρξει ήδη από το 2021, από το Μισθοδικείο. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η απόφαση αυτή «ανοίγει τον δρόμο» και για συνταξιούχους άλλων κλάδων και ειδικών ταμείων (πχ πανεπιστημιακοί), ώστε να προβούν σε ανάλογες διεκδικήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση, καθώς σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, διεκδικούν ανοιχτά να γίνουν ανάλογες προσαρμογές σε όλες τις συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά την γνωστοποίηση της θετικής έκβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους δικαστές, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης», αλλά και ότι αταλάντευτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί «ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας».
Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν τα λεφτά για να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αναδρομικά για όλους τους δικαστές, δηλαδή και γι’ αυτούς που δεν έχουν προσφύγει. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Δεν πιστεύω ότι θέλουν οι δικαστές να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.»
Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε επίσης ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα από πρώην βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα. «Φαντάζεστε μια Ελλάδα που θα ερχόμασταν και θα λέγαμε περικόπτουμε νομίμως τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και στους δικαστές; Θα ήταν ωραίο αυτό;»
Η εκτίμηση νομικών κύκλων πάντως, είναι ότι μετά την γνωστοποίηση της τελικής απόφασης, ίσως χρειαστεί η Κυβέρνηση να νομοθετήσει επί του θέματος, αποσαφηνίζοντας έτσι τις προθέσεις της. Άρα, τότε μπορεί να υπάρξει δυνατότητα για νέες προσφυγές.
Tην έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών.
Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων παρέπεμψαν στο λαϊκό γνωμικό «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», τονίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και την δραματική μείωση των συντάξεων, απορρίπτονται σωρηδόν .
Η ΑΔΕΔΥ, κάλεσε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά επιλεκτική αύξηση συντάξεων, παρά μόνο σε συνολική, στο πλαίσιο της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΝΔΙΣΥ, που ζητάει «Δικαιοσύνη και ισονομία για όλους τους συνταξιούχους, άρα να επανέλθουν όλες οι συντάξεις σε επίπεδα που ήταν, προ μνημονίων».