Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις

Σταδιακά, από τις 22 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί για άλλο ένα μήνα, η καταβολή των συντάξεων. Αιτία είναι κυρίως η πανδημία του κορονοϊού και η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποφευχθούν οι ουρές των συνταξιούχων έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτό, οι καταβολές των συντάξεων θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα τον ΑΜΚΑ ή ανάλογα το φορέα ασφάλισης του κάθε δικαιούχου. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι για τρίτο συνεχή μήνα, οι επικουρικές συντάξεις θα δοθούν μαζί με τις κύριες, άρα δεν υπάρχει ξεχωριστή ημερομηνία καταβολής τους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται και για την πρόσθετη εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, που αφορούν περικοπές λόγω μνημονιακών νόμων του 2012, στις κύριες συντάξεις. Με την ημερομηνία καταβολής τους να μην είναι ακόμα γνωστή, έχει ήδη «δεσμευτεί»  το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται να πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο σαββατοκύριακο, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι καταβολές των συντάξεων, για να μπορέσει το υπουργείο Εργασίας, να «τρέξει» το αρχείο με τις αντίστοιχες καταβολές των αναδρομικών ποσών στους περίπου 900.000 δικαιούχους.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις:

  • Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών με ΑΜΚΑ σε 1, 3, 5, 7 και 9).
  • Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι πληρωμές για τους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου,θα πιστωθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
  • Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ και οι προσωρινές συντάξεις των ένστολων.
  • Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η πληρωμή των συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ