Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Ποια είναι τα «παράθυρα» για πρόωρη συνταξιοδότηση

Μπορεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να… τρομάζει ( 67 έτη χωρίς όριο ή 62 έτη με  την εργασία. «Παραθυράκια» που έχουν νομοθετηθεί και που απομένει λίγος χρόνος για την αξιοποίησή τους. Μπορούν όμως, υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας» για χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και βλέπουν ορατό τον κίνδυνο ενός πολυετούς εγκλωβισμού.

Ας δούμε ποιες είναι οι «ευκαιρίες» του Ασφαλιστικού Συστήματος:

  • Εντός του έτους δίνεται το δικαίωμα σε δημόσιους υπαλλήλους να συνταξιοδοτηθούν, έχοντας όμως συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας, έως το 2012. Ανάλογα εάν θα συμπληρώσουν 35 ή 37 έτη την περίοδο που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, θα χορηγηθεί μειωμένη ή πλήρης σύνταξη.
  • Μισθωτοί – ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, αλλά και στα πρώην «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ – Τράπεζες) διατηρούν ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ανά περίπτωση.
  • Μητέρες με ανήλικο τέκνο με διαδοχική ασφάλιση, μπορούν να κάνουν χρήση των μεταβατικών ορίων ηλικίας και να «κλειδώσουν» πρόωρο δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
  • Πατέρες με ανήλικο, εργαζόμενοι στο δημόσιο, μπορούν να αποχωρήσουν εάν έχουν συμπληρώσει έως το 2010, 25 έτη προϋπηρεσίας το λιγότερο. Το μέτρο ισχύει ακόμα και αν το ανήλικο τέκνο προέκυψε μετά το 2010. Επίσης, η ίδια διάταξη ισχύει και για πατέρες με τρία τέκνα και άνω.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όσο θα πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, τόσο θα αυξάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ειδικά φέτος όμως που είναι χρονιά πανδημίας, είναι πιθανό αυτή η τάση να είναι αυξητική από πολύ νωρίτερα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που είτε από φόβο για την υγεία τους είτε επειδή πράγματι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα προτιμήσουν να επιλέξουν να αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία τους, παρά να «ρισκάρουν» να παραμείνουν και να βρεθούν εκτεθειμένοι στον κορονοϊό… Άλλωστε είναι τέτοιες οι συνθήκες εργασίας που δημιουργούνται ώστε, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα η μείωση των μισθών, συνδυαστικά με την ολοένα και μεγαλύτερη ευελιξία στην απασχόληση, αλλά και οι μειωμένες προσλήψεις, λειτουργούν αποθαρρυντικά για να παραμείνει κάποιος εντός της αγοράς εργασίας, ειδικά μάλιστα εάν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια συνταξιοδότησης, έστω και πρόωρης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ