Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

ΠΟΕΕΤ: Υποφέρουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – Καταγγελίες για εκβιασμούς!

Τεράστιο πρόβλημα έχει ανακύψει με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων σε ξενοδοχεία όλης της χώρας, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αναστολής σύμβασης και να τους καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ). Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) υπάρχουν «εκβιασμοί άνευ προηγούμενου» που υφίστανται οι εργαζόμενοι!

Ακριβέστερα, η ΠΟΕΕΤ υπογραμμίζει ότι έχουν διαπιστωθεί οι εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

– Μειώσεις μισθών κατά 50%, αφού οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση και οδηγούν τους μισθούς στα 650€ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

– Δεν παρέχουν στο προσωπικό στέγαση και τροφή, λέγοντας μάλιστα πως αν δεν πάνε οι εργαζόμενοι για δουλειά το θεωρούν οικιοθελή αποχώρηση και δεν δικαιούνται τίποτα.

Η ΠΟΕΕΤ ξγια άλλη μια φορά ζητάει να εφαρμοστεί η ΚΥΑ και η συλλογική σύμβαση και να πάψουν τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. «Αντιλαμβάνεστε όλοι λοιπόν πως με 650€ μισθό δεν μπορείς να ενοικιάσεις σπίτι σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική , Κέρκυρα και σε όλες τις Τουριστικές περιοχές της χώρας.»

Προβλήματα και στην εστίαση

Εξίσου προβληματική όμως είναι η διαδικασία και για τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης. Η ΠΟΕΕΤ τονίζει ότι «η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν πείθεται πως υπάρχει πρόβλημα και θεωρεί ότι καλύπτονται όλοι από το έκτακτο επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ό πως χαρακτηριστικά λέει ο διοικητής του Οργανισμού κ. Πρωτοψάλτης “Ε, τί να κάνουμε κάποιοι θα μείνουν κι έξω!”»

Αντιδρώντας σε αυτή την πρακτική η Διοίκηση της Ομοσπονδίας δηλώνει, πως δεν πρόκειται να δεχθεί να μείνει κανείς εκτός ρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει από τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την χώρα και τα Εργατικά Κέντρα να συλλέξουν τα στοιχεία των εργαζομένων που μένουν εκτός ρύθμισης στον Επισιτισμό ώστε να “επισκεφτούμε “την διοίκηση του ΟΑΕΔ και να του παραδώσουμε τα στοιχεία».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο αγώνας για επιδότηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις θα συνεχιστεί, αφού «ο επισιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν πρόκειται να δεχτούν τη γενοκτονία τους»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ