Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τις παρεμβάσεις στα εργασιακά. Η μετάβαση στο καθεστώς της επιβολής πρόσθετης φορολόγησης για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, αντί του «πέναλτι» 30% επί της σύνταξής τους, είναι η κυριότερη παρέμβαση που προωθείται. Την ίδια στιγμή όμως, θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να αποδεχτούν την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας.
Ειδικότερα, ως προς το σκέλος των συνταξιούχων εργαζόμενων, εξετάζεται η επιβολή κλιμακωτής πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης (10 – 15%), ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος, που θα προκύπτει από την πρόσθετη εργασία. Για να μην προκύψει κίνδυνος η νέα φορολόγηση να υπερβαίνει το πέναλτι του 30% της σύνταξης, που καταργείται και έτσι να επιβαρύνει δυσανάλογα τους συνταξιούχους – εργαζόμενους, αναμένεται να υπάρξει κόφτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός θα είναι στο 12πλάσιο της σημερινής εθνικής σύνταξης που είναι 413 ευρώ. Άρα, το ανώτατο όριο επιβολής φόρου θα είναι τα 4.596 ευρώ ως ετήσιο φορολογητέο εισόδημα. Το έσοδο που θα προκύπτει από αυτή την έξτρα φορολόγηση, θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ.
Στο σκέλος του περιορισμού της γραφειοκρατίας, για να στηριχθεί η Ψηφιακή Κάρτα, αναμένεται να προωθηθεί διάταξη, που θα καταργεί την υποχρεωτική ανακήρυξη των υπερωριών στο σύστημα «Εργάνη». Το μέτρο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου.