Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Περιουσία 509 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εμπορίας Τροφίμων: Καλή σχέση ασφαλισμένων – συνταξιούχων

Θετική πορεία καταγράφει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), αφού στη δεκαετία που λειτουργεί αυτόνομα έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την περιουσία του, διατηρώντας παράλληλα ικανοποιητική την σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχων.

Ακριβέστερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη, προκύπτει ότι από τα 169 εκατ. ευρώ, η περιουσία του Ταμείου πολλαπλασιάστηκε, φτάνοντας μέσα σε μία δεκαετία στα 509 εκατ. ευρώ το 2022. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στο επτά προς ένα (7/1), η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχων, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, όσο και για τη διατήρηση του ύψους των παροχών του.

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση των προσκεκλημένων για την εξέλιξη των οικονομικών και λειτουργικών παραμέτρων του Ταμείου καθώς και για την ισχυροποίηση της ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στο οικολογικό αποτύπωμα, αναδεικνύοντας το site του Ταμείου ως λειτουργική πύλη εισόδου, τόσο για τη μηνιαία ενημέρωση και πληρωμή των εισφορών, όσο και για την κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από την εκδήλωση ανάχθηκε το συμπέρασμα ότι το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει οδηγήσει τόσο στην απλοποίηση των διαδικασιών για εργοδότες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όσο και στην έκδοση συντάξεων σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την κατάθεση όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται υποχρεωτικά, οι εξής κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων:

α) Όλοι οι απασχολούμενοι στα καταστήματα τροφίμων της περιοχής Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων (Ν. Αττικής πλην νήσων).

β) Οι Καταστηματάρχες χονδρικής και λιανικής πώλησης ειδών εμπορίου τροφίμων. Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως εταιρείες ασφαλίζονται οι ομόρρυθμοι εταίροι των προσωπικών εταιρειών, οι διαχειριστές της Ε.Π.Ε., οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Συμπράττοντες Σύμβουλοι των Α.Ε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ