Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
26.4 C
Athens

Περικοπές συντάξεων από τον ΕΦΚΑ!

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε περίπου 1.500 συνταξιούχους, που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου,  οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας διαπίστωσαν δραματική περικοπή στις συντάξεις τους!

Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν δηλώσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, ότι συνεχίζουν να εργάζονται. Στην περίπτωση αυτή,  θα έπρεπε εντός διμήνου από την αίτησή τους, το αργότερο, να έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν προς τον ΕΦΚΑ. Όσοι δεν έπραξαν κάτι τέτοιο, τώρα μπορούν να εντοπιστούν από το Φορέα, που διατηρεί το δικαίωμα να εισπράξει τα οφειλόμενα, μέσω περικοπής των συντάξεων…

Το ίδιο ισχύει και για οφειλέτες που διατηρούσαν επιχείρηση, την οποία επιθυμούσαν να κλείσουν (πχ λόγω χρεοκοπίας), αλλά ακόμα δεν το έχουν καταφέρει, για φορολογικούς λόγους.

Στο ανώτερο πεδίο, οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές οκτώ μηνών, που τώρα ο ΕΦΚΑ θέλει να εισπράξει δια αυτού του… συμψηφισμού.

Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις συνταξιούχων, που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα,  καθώς διαπίστωσαν ότι έχασαν ολόκληρη τη σύνταξή τους, για το μήνα Σεπτέμβριο!

Υπενθυμίζεται ότι υπερβαίνουν τις 190.000 οι συνταξιούχοι που αυτοβούλως δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εργάζονται, μιας και με τον πρόσφατο Ασφαλιστικό Νόμο (ν.4078/23) γλιτώνουν από την περικοπή κατά 30% στη σύνταξή τους, όπως ίσχυε έως πέρσι. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις ασφαλιστικές εισφορές από την μηνιαία εργασία τους. Όσοι δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να υποστούν ανάλογη περικοπή στις συντάξεις, με εκείνη που υπέστησαν οι πρώτοι από τους οφειλέτες που εντοπίστηκαν. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή, ο Νόμος δεν έχει ορίσει κάποιο ποσό ως «ακατάσχετο» και έτσι η περικοπή μπορεί να γίνει ακόμα και για το σύνολο της σύνταξης!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ