Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Περικοπές στις συντάξεις χηρείας και αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης: Τα «αγκάθια» του 2024

Οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας, κατ’ εφαρμογή διάταξης που εκκρεμεί από το 2020, αλλά και η αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, είναι τα βασικά «αγκάθια» σε βάρος των συνταξιούχων, που καλείται να αντιμετωπίσει το 2024, η Κυβέρνηση. Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η δύσκολη παρέμβαση στους κανόνες ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, που θα πρέπει να γίνουν ενιαίοι, με ορατό το ενδεχόμενο περικοπών και σε αυτό το πεδίο.

Στο ασφαλιστικό, προσδοκίες για δραστικές παρεμβάσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) δημιούργησε πρόσφατα η παραδοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι επανεξετάζεται το μέτρο, που τέθηκε σε ισχύ το 2010. Η ΕΑΣ αφορά περισσότερους από 550.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από 1.1.2024 και μετά, καθώς κάποιοι θα αλλάξουν κλιμάκιο λόγω των αυξήσεων  3% που δόθηκαν. Στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου κυριαρχεί η άποψη ότι η εισφορά που επιβλήθηκε στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χρήζει δικαιότερης αντιμετώπισης, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην εφαρμογή μιας αναλογικότερης κλίμακας.

Μεγάλο «αγκάθι» θεωρούνται οι  μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, που έπρεπε να έχουν γίνει από το 2020, όμως εκκρεμούν ακόμη. Οι περικοπές προβλέπονταν από το νόμο Κατρούγκαλου, όμως οι πρώτες εξ  αυτών που έπρεπε να υλοποιηθούν το 2020 δεν έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και πλέον, πρέπει το υπουργείο Εργασίας να βρει τρόπο να επιβάλει τις περικοπές, με τον πλέον δίκαιο τρόπο.

Δίκαιος τρόπος αναζητείται και για την εφαρμογή της «εγκυκλίου Τσακλόγλου» που προβλέπει την περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης, σε περίπτωση λήψης μιας εθνικής από ίδιο δικαίωμα.

Εντός του 2024 εκτιμάται ότι θα υπογραφεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναγνωρίζει πως  θα μπει… ψαλίδι σε μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, με έμφαση σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ