Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Αντιδρούν κόμματα και φορείς συνταξιούχων για τις περικοπές σε 5.500 συντάξεις χηρείας

Η σφαγιαστική περικοπή κατά 50% στις συντάξεις χηρείας, που έγινε χωρίς προειδοποίηση από τον e-ΕΦΚΑ σε 5.500 δικαιούχους προκάλεσε αντιδράσεις. Ως αιτία της περικοπής ήταν η συμπλήρωση τριετίας από τη χορήγηση της παροχής, για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος συνεχίζει να εργάζεται ή λαμβάνει κάποια άλλη σύνταξη. Όμως, δεν υπάρχει λογισμικό, βάσει του οποίου έγιναν οι τελικές περικοπές, με συνέπεια να πραγματοποιηθούν οριζόντια, με κίνδυνο σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν γίνει λάθη.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο με τις συντάξεις χηρείας. Αντί για έλεγχο, επέλεξαν οριζόντια περικοπή 50% σε 5.500 δικαιούχους». Παραβλέποντας να αναφέρει ότι η περικοπή έγινε στη βάση νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης εργασίας του κόμματος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «βαρύτατα  εκτεθειμένη», όπως και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Ακόμα χειρότερα, που εκτός από την περικοπή 50% σε 5.500 συντάξεις χηρείας, ζητείται από τους δικαιούχους να υποβάλλουν αίτηση που στη συνέχεια θα ελεγχθεί, ώστε τον επόμενο μήνα να τους επιστραφούν τα ποσά της περικοπής! « Πρωτοφανές φιάσκο και αδιαφορία του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ εις βάρος των συνταξιούχων και, ταυτόχρονα, παραδοχή ότι δεν γνωρίζουν εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι σωστές περικοπές, λόγω της συμπλήρωσης της τριετίας, από την έναρξη χορήγησης της παροχής στις περιπτώσεις που ο/η επιζών σύζυγος συνεχίζει να εργάζεται ή να αυτοαπασχολείται ή να λαμβάνει άλλη σύνταξη».

Ανάλογη τοποθέτηση έγινε και από τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, τονίζει ότι «το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ εν πλήρει δράσει: χθες μείωσε  κατά 50%  τις συντάξεις λόγω θανάτου χιλιάδων ανθρώπων που  έχουν καταθέσει  από το 2019 (!) δήλωση στον ΕΦΚΑ ότι δεν εργάζονται και δεν παίρνουν δική τους σύνταξη. Και επιπλέον τους ζητούν να επανακαταθέσουν την ίδια δήλωση… για να πάρουν το σωστό ποσό σύνταξης, ο Θεός ξέρει πότε!  Για να φτιάξουν (με λάθος τρόπο)  μια απλή μηχανογραφική εφαρμογή χρειάστηκαν 2 χρόνια διακυβέρνησης! «Επιτελική» ανικανότητα, «επιτελική» αναλγησία για τις βιοτικές ανάγκες και την επιβίωση αδύναμων οικογενειών.»

Παρέμβαση στο θέμα έγινε και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων στα ΕΛΤΑ, όπου τονίζει ότι δέχεται το τελευταίο διήμερο καταγγελίες από δικαιούχους συντάξεων, ότι υπέστησαν σφαγιαστική περικοπή στην σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν. Επισημαίνεται ότι ο e-ΕΦΚΑ πρέπει να διορθώσει άμεσα το λάθος του και να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους.

Στο  ίδιος μήκος κύματος και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που ετοιμάζεται να αποστείλει έγγραφο στον e-ΕΦΚΑ, αλλά και στον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να επιστραφούν άμεσα τα ποσά των περικοπών, στους δικαιούχους. Θα τονίζει επίσης, ότι εν μέσω πανδημίας, σαφώς και δεν αποτελεί λύση, η προτροπή προς τους συνταξιούχους, να μεταβούν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Φορέα, για να υποβάλλουν σχετική αίτηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ