Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Παύση εργασιών φέρνει ο καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτική παύση εργασιών λόγω καύσωνα, σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και σε επαγγέλματα που προκαλούν θερμική καταπόνηση, κατά τις ώρες αιχμής, αποφάσισε να εφαρμόσει  το υπουργείο Εργασίας. Με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ, αποφασίστηκε τα έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, να ισχύουν από σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Ειδικότερα, για σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου, η υποχρεωτική παύση εργασιών (12:00 – 17:00), θα ισχύει για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο. Το μέτρο αφορά χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery). όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C.

Από την Τετάρτη 16.7.2024  έως και την Παρασκευή 19/07/2024, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών (12:00 – 17:00) για το σύνολο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, για εργασίες χειρωνακτικές, που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C.

Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση των ανωτέρω προβλέψεων ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.  Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών στον τομέα της διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργό το μέτρο  του takeaway.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές).

Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου της υποχρεωτικής παύσης, επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις περιοχές που, αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιοχές δίδεται η δυνατότητα της τηλεργασίας.

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ