Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Παραμονές… ανασχηματισμού, «τρίτο πρόσωπο» για το υπουργείο Εργασίας!

Ολοένα και… ζυγώνει ο ανασχηματισμός, που θα δώσει «νέα πνοή» στην κυβέρνηση! Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» τις βασικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, καθώς έχει διαπιστώσει δυσλειτουργίες. Θέλει με τις αλλαγές προσώπων που θα πραγματοποιήσει, αφενός να προσφέρει νέο «πολιτικό χρόνο» στο κυβερνητικό σχήμα, που εν μέσω πανδημίας έχει φθαρεί, αφετέρου να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί για το νέο έτος.

Ήδη, ασφαλείς πληροφορίες ήθελαν να «σπάνε τα τηλέφωνα» στο Μαξίμου, από το βράδυ της Κυριακής. Άρα, είναι προφανές ότι και το υπουργείο Εργασίας, με τον νυν υπουργό, Γιάννη Βρούτση, μπαίνουν το «μάτι του κυκλώνα». Άλλωστε, ένα από τα πεδία που έχουν δυσαρεστήσει το Μαξίμου για τις «επιδόσεις» τους είναι και εκείνο των εργασιακών και του ασφαλιστικού…

Η ενόχληση του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εκφράστηκε δύο φορές εντός Δεκεμβρίου. Μία στην ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για τον προϋπολογισμό, όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, καθώς αυτό είναι το «μεγάλο σαράκι» της ελληνικής οικονομίας! Ένα πρόβλημα που όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας προσπαθούσε να υποβαθμίσει, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να αποκρύπτονται στοιχεία από τον e-ΕΦΚΑ…

Η δεύτερη φορά που εκφράστηκε δυσαρέσκεια προς το σημερινό ένοικο του 8ου ορόφου της Σταδίου 29, ήταν παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Αφορμή η επέκταση ή μη του ευνοϊκού καθεστώτος που ίσχυε έως το τέλος του 2020, για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αφορούσε την εξαίρεσή τους από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Ο κ. Βρούτσης αρχικά απέρριψε σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στη συνέχεια, λόγω της έντονης δυσαρέσκειας που εκφράστηκε από μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» το θέμα. Έτσι, την περασμένη Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μέσω facebook, τη διατήρηση του μέτρου για άλλο ένα έτος.

Το στοιχείο που αγνοούσε ως φαίνεται ο κ. Βρούτσης, είναι ότι για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, υπήρξε παρέμβαση-συμμετοχή ενός «τρίτου προσώπου». Ποιο είναι αυτό; Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα!

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το Μαξίμου είχε γίνει αποδέκτης της δυσαρέσκειας των συνταξιούχων, τουλάχιστον 48 ώρες πριν αναληφθεί η πρωτοβουλία Μητσοτάκη. Το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία και του κ. Πέτσα! Μια σύσκεψη στην οποία φυσικά δεν εκλήθη ποτέ ο κ. Βρούτσης, αν και αρμόδιος υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα!

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε την επόμενη μέρα να γίνει η σχετική ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το πρωί της Τρίτης, 29 Δεκεμβρίου, ο Στ. Πέτσας έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Εκεί ουσιαστικά προανήγγειλε ότι τις επόμενες ώρες ίσως υπάρχουν θετικές εξελίξεις γι’ αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα για μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Έτσι, έδειξε ότι γνωρίζει κάτι από το παρασκήνιο της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega παραχωρούσε συνέντευξη ο κ. Βρούτσης. Όχι μόνο δεν ερωτήθηκε για το θέμα, αλλά απέφυγε και ο ίδιος να τοποθετηθεί, φανερώνοντας την άγνοιά του, επί των ήδη αποφασισμένων πρωτοβουλιών…

Είναι προφανές, ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο. Μένει να φανεί, εάν στον επικείμενο ανασχηματισμό, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, αν θα μετακινηθεί ο κ. Πέτσας προς το υπουργείο Εργασίας ή όχι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ