Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Παράλληλη ασφάλιση: Νέα καθυστέρηση για την καταβολή των προσαυξήσεων στις συντάξεις

Η έναρξη καταβολής των προσαυξήσεων στις συντάξεις λόγω παράλληλης ασφάλισης, πρόκειται να καθυστερήσει και άλλο. Η έναρξη λειτουργίας του λογισμικού, που επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάιο, όλα δείχνουν ότι μεταφέρεται για τον Ιούνιο.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και η ανάδοχος εταιρία δεν ευοδώθηκαν και έτσι το σχετικό λογισμικό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Το θέμα απασχολεί συνολικά πάνω από 85.000 συνταξιούχους, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και έξι χρόνια, χωρίς ακόμα να έχουν λάβει την προσαύξηση που δικαιούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι εντός τριμήνου,  από την έναρξη της διαδικασίας, θα καταστεί εφικτό να διεκπεραιωθούν σχεδόν 40.000 τέτοιες υποθέσεις.

Βέβαια, υπάρχει και το σκέλος του κόστους που θα αναγκαστεί ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει και το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), εκτιμάται ότι η δαπάνη για να δοθούν οι προσαυξήσεις στους δικαιούχους, μαζί με τα αναδρομικά, προσεγγίζει τα 320 εκατ. ευρώ. Στον ΕΦΚΑ θεωρούν ότι τελικά οι δικαιούχοι των προσαυξήσεων δεν θα υπερβούν τις 55.000 και περιορίζει την δαπάνη στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία όταν εκκινήσει θα λειτουργήσει σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι που θα προκύψουν,  εάν υπόκειται σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, θα λαμβάνουν αυτόματα και την προσαύξηση που θα τους αναλογεί. Η εκκαθάριση όμως των υποθέσεων των παλαιών συνταξιούχων θα γίνεται τμηματικά,  ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης της κάθε συνταξιοδοτικής απόφασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ