Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

«Πάγο» έβαλε το ΣτΕ στους ιδιώτες Διευθυντές του ΕΦΚΑ

Φρένο στην τοποθέτηση διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μπλοκάροντας προσωρινά τη διαδικασία.

Το ανώτατο Δικαστήριο έκρινε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως που υπέβαλλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Φορέα, με το σκεπτικό ότι δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, εξαιτίας των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, κρίθηκε ότι οι προκηρύξεις δεν ήταν νόμιμες και κατά το μέρος που θέτουν όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε «κόλαφο» την απόφαση του ΣτΕ, για την σχετική νομοθετική ρύθμιση που προώθησε ο τέως υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η ρύθμιση είχε ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου οργανισμού του Δημόσιου Τομέα του e-ΕΦΚΑ με την είσοδο ιδιωτών Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, με μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής .

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ξεχωριστή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ θα μελετηθεί εξονυχιστικά μόλις σταλεί ολόκληρη. Σε πρώτη φάση, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης διαπιστώνει ότι «ο νόμος που επιτρέπει επιλογή γενικών διευθυντών από ιδιωτικό τομέα κρίθηκε  συνταγματικός. Ακυρώθηκε η κανονιστική πράξη που όριζε τις διευθύνσεις στις οποίες μπορεί να επιλεγεί  διευθυντής από τον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης ειδικής αιτιολογίας. Θα πρέπει δηλαδή να οριστεί στην κανονιστική γιατί μια γενική διεύθυνση έχει ανάγκη από εξωτερικό γενικό διευθυντή και μία άλλη όχι. Άρα η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ συνεχίζεται κανονικά και ισχύει. Η απόφαση του ΣτΕ ως προς το ειδικό αυτό ζήτημα θα γίνει σεβαστή και το πρόβλημα θα θεραπευτεί. Στόχος μας οι συντάξεις να απονέμονται εντός 60 ημερών -όπως ήδη συμβαίνει- και να μην επιστρέψουμε στις καθυστερήσεις του παρελθόντος.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ